Η υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων της Γαλλίας, Αμελί Ουντέα-Καστέρα, διαβεβαίωσε τους βουλευτές το βράδυ της Τρίτης, ότι δεν υπάρχει «κρυφό κόστος ή δημοσιονομική μετατόπιση» σχετικά με το νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν το προσεχές καλοκαίρι στο Παρίσι.

«Δεν υπάρχει κρυφό κόστος ή δημοσιονομική μετατόπιση», είπε η Γαλλίδα υπουργός, ενώ αρκετές ερωτήσεις από βουλευτές αφορούσαν στον Ολυμπιακό προϋπολογισμό και πρόσθεσε: «Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι λιγότερο ακριβοί μετά την διοργάνωση του Σίδνεϊ (2000).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του παρόντος, ο συνολικός προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την οργανωτική επιτροπή (αποτελούμενη από έσοδα από εισιτήρια, την συνεισφορά της ΔΟΕ και τα έσοδα από χορηγίες) και 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές (συμπεριλαμβανομένου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος).

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώτος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Παρισίων «θα κοστίσουν από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ. δημόσιο χρήμα), διευκρινίζοντας ότι ο… λογαριασμός θα γίνει γνωστός, μόνο μετά το τέλος της διοργάνωσης (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου). Πράγματι, ορισμένες δημόσιες δαπάνες δεν είναι ακόμη γνωστές, όπως αυτή της ασφάλειας που παρέχει το κράτος.

Παράλληλα, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι διεξάγονται «εξαιρετικές εργασίες αξιολόγησης», υπουργείο προς υπουργείο, σε ό,τι αφορά στις κρατικές δαπάνες, κατά την διάρκεια αυτής της συνεδρίασης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αναφερόμενη στην ασφάλεια και την εξωτερική ενίσχυση στο αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό, η Γαλλίδα υπουργός, διευκρίνισε ότι εκτός από τις ταξιαρχίες σκύλων, δεδομένης της έλλειψης σκύλων sniffer, υπήρξαν επίσης αιτήματα από «μοτοσικλετιστές», «ιππικές ταξιαρχίες», «εμπειρογνώμονες απάτης εγγράφων» ή ακόμη και ειδικότερα «ειδικοί στην μάχη κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

«Στα τέλη Μαρτίου, 35 κράτη ανταποκρίθηκαν ευνοϊκά για ενισχύσεις, ιδιαίτερα για τεχνικούς κινδύνους για σκύλους. Συνολικά, περίπου σαράντα ξένες στρατιωτικές ομάδες σκύλων θα ενισχύσουν το σύστημα», εξήγησε η Ουνέτα-Καστέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης