Διαφορετικό εν συγκρίσει με το παρελθόν θα είναι το σύστημα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Τουρνουά μπάσκετ ανδρών και γυναικών, στο Τόκιο το 2020. Μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016, οι δώδεκα ομάδες, χωρίζονταν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων, στα προημιτελικά προκρίνονταν οι 4 πρώτες από κάθε όμιλο, με τους νοκ άουτ χιαστί αγώνες σε αυτή τη φάση να διεξάγονται ανάμεσα στα εξής ζευγάρια: Α1-Β4, Α2-Β3, Α3-Β2, Α4-Β1.

Από το Τόκιο, το σύστημα διεξαγωγής αλλάζει, καθώς όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχουν τρεις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων στην πρώτη φάση, όπου κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει τις άλλες τρεις ομάδες του ομίλου της (round robin format). Στην προημιτελική φάση θα προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο, καθώς και οι δύο καλύτερες ομάδες που τερμάτισαν στην 3η θέση. Αποκλείονται οι υπόλοιπες ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ζευγάρια των προημιτελικών θα προκύπτουν, αφού πρώτα δημιουργηθούν δύο γκρουπ δυναμικότητας, με συγκεκριμένα κριτήρια και κατόπιν θα διενεργείται κλήρωση. Συγκεκριμένα, στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας τοποθετούνται οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου και ο καλύτερος δεύτερος από την πρώτη φάση, ενώ στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας τοποθετούνται οι δύο δεύτερες ομάδες που έμειναν μαζί με τους δύο καλύτερους 3ους. Μέσω κλήρωσης θα προκύπτουν τα ζευγάρια των προημιτελικών, σε νοκ άουτ αγώνες. Οι ομάδες που αγωνίστηκαν στον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση, δεν μπορούν να κληρωθούν αντίπαλοι στην προημιτελική φάση.

Με το νέο σύστημα διεξαγωγής, οι παίκτες και οι παίκτριες των ομάδων που θα φτάσουν στους δύο τελικούς ανδρών και γυναικών αντίστοιχα, θα διεκδικήσουν το μετάλλιο δίνοντας συνολικά 2 αγώνες λιγότερους εν συγκρίσει με το παρελθόν. Μέχρι το 2016, οι ομάδες της 8άδας έδιναν 8 αγώνες, ενώ στο Τόκιο η τελική κατάταξη της οκτάδας θα κριθεί σε μάξιμουμ 6 αγώνων (3 αγώνες στην α΄ φάση και 3 αγώνες στην τελική φάση, δηλαδή προημιτελικός, ημιτελικός, τελικός). Επιπλέον, οι ομάδες θα έχουν δύο ημέρες ξεκούρασης μεταξύ των αγώνων της φάσης των ομίλων και μία ημέρα ρεπό στην τελική φάση. Η διαφάνεια είναι ο βασικός στόχος που ήθελαν να επιτύχουν οι διοργανωτές, καθώς με το προηγούμενο σύστημα διεξαγωγής, υπήρχαν περιπτώσεις, στις οποίες οι ομάδες μπορούσαν να κάνουν σενάρια για την αποφυγή ή επιλογή αντιπάλων.

Τέλος, αναφορικά στα Τουρνουά Μπάσκετ ανδρών/γυναικών 3Χ3, oι 8 ομάδες αντιμετωπίζουν τις υπόλοιπες επτά σε διάστημα 4 ημερών (2 αγώνες ανά ημέρα την 1η, τη 2η και την 3η και έναν αγώνα την 4η ημέρα). Η 7η και η 8η στην κατάταξη αποκλείονται. Η πρώτη και η δεύτερη ομάδα εξασφαλίζουν την απευθείας πρόκριση στα ημιτελικά, ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 3, 4, 5 και 6 δίνουν προημιτελικό αγώνα, το απόγευμα της 4ης ημέρας (3-6, 4-5), με τους νικητές να προκρίνονται επίσης στα ημιτελικά. Τόσο οι ημιτελικοί, όσο και ο τελικός διεξάγονται την 5η και τελευταία ημέρα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης