Στα «ερυθρόλευκα» βάφτηκε το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό, καθώς οι Πειραιώτες πέρασαν νικηφόρα το βράδυ της Κυριακής από το ΟΑΚΑ, επικρατώντας με σκορ 3-2 της Ένωσης, για την 10η αγωνιστική της Super League.

Με αυτό το «τρίποντο» η ομάδα του Μαρτίνς αύξησε στους έξι βαθμούς τη διαφορά της από τον «δικέφαλο» (και στους επτά με τον ΠΑΟΚ που έχασε 2-0 στο Περιστέρι), βάζοντας έτσι πλώρη για την κατάκτηση του τίτλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη του Ολυμπιακού ήταν ο Ελ Αραμπί, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ (34′, 70′), ενώ ο Αγκιμπού (2′) είχε δώσει το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, που είχαν δοκάρι με τον Μαντί Καμαρά (72′).

Για την Ένωση, που διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι στο πρώτο μέρος, σκόραρε δύο φορές (15′, 79′) ο Αραούχο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε με σύστημα 4-2-3-1. Ο Στάνκοβιτς υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας του, με την τετράδα της άμυνας από τα δεξιά προς τα αριστερά να αποτελείται από τους Μισελέν, Μήτογλου, Βράνιες και Μοχαμαντί.

Στο κέντρο ήταν οι Σιμάνσκι και Σιμόες, με τους Μάνταλο, Γκαρσία και Τσούμπερ να συνθέτουν την επιθετική τριπλέτα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Αραούχο.

Στον αντίποδα, ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον ίδιο ακριβώς σχηματισμό, δίνοντας φανέλα βασικού στον Χένρι Ονιεκούρου.

Κάτω από τα γκολπόστ ήταν ο Βατσλίκ, το κεντρικό δίδυμο της άμυνας αποτελείται από τους Σισέ και Παπασταθόπουλο, με τους Λαλά και Ρέαμπτσιουκ να βρίσκονται στο δεξί και στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Οι Μαντί Καμαρά και Εμβιλά βρίσκονταν στα χαφ, με τον Αγκιμπού να έχει ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί και τους Ονιεκούρου και Μασούρα να είναι στα δύο «φτερά» της επίθεσης.

Ο αγώνας

Συναρπαστικό ήταν το ξεκίνημα του ματς με δύο γκολ στα πρώτα 15 λεπτά. Πρώτος «χτύπησε» στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός, καθώς κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 56ο δευτερόλεπτο με τον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος, μετά από κόρνερ, είδε την μπάλα να του στρώνεται στα όρια της περιοχής και με ένα τρομερό βολ πλανέ παραβίασε την εστία του Στάνκοβιτς.

 

Στη συνέχεια, μολονότι οι Πειραιώτες ήλεγχαν τον ρυθμό, οι «κιτρινόμαυροι» έφτασαν στην ισοφάριση, στην πρώτη καλή τους φάση στο ματς. 

Στο 15ο λεπτό, μετά από σέντρα του Μάνταλου, ο Αραούχο πρόλαβε τον Βατσλίκ, που έκανε κακή έξοδο, και με κεφαλιά έκανε το 1-1, βάζοντας… φωτιά στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

 

Στο 23′ ο Λαλά έπιασε ένα δυνατό σουτ, αναγκάζοντας τον Στάνκοβιτς σε ωραία απόκρουση (έδιωξε την μπάλα με τα ακροδάκτυλα), ενώ στη συνέχεια η ομάδα του Γιαννίκη είχε τον έλεγχο, ενώ εγκαταστάθηκε και στα καρέ του Βατσλίκ, κερδίζοντας συνεχόμενα στημένα (κόρνερ και φάουλ).

 

Εν τούτοις η Ένωση είδε κόντρα στη ροή του ματς τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει και δεύτερο τέρμα στο 34ο λεπτό.

Οι Πειραιώτες χτύπησαν στην κόντρα, με τον Ελ Αραμπί να τροφοδοτείται από τον Λαλά και να ξεπερνά με ωραία προσποίηση το εμπόδιο του Μισελέν, κάνοντας το 2-1 για την ομάδα του Μαρτίνς, αφού ο Μαροκινός νίκησε και τον Στάνκοβιτς (η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του γκολκίπερ της Ένωσης).

 

Στην ίδια φάση διαμαρτυρήθηκε επίσημα η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανάρτηση στα social media για πέναλτι στον Βράνιες πριν απομακρυνθεί η μπάλα από την περιοχή.

 

Στο β’ ημίχρονο η Ένωση μπήκε με μία αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο, καθώς ο Γιαννίκης απέσυρε τον Λιβάι Γκαρσία, περνώντας στη θέση του τον Άμραμπατ.

Η πρώτη αξιόλογη φάση στην επανάληψη ανήκε στους Πειραιώτες, οι οποίοι απείλησαν στο 52′, όταν ο Μασούρας έκανε κίνηση από δεξιά παράλληλα με την περιοχή και σούταρε με το αριστερό, βλέποντας τον Στάνκοβιτς να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ.

 

Με την ΑΕΚ να έχει την κατοχή της μπάλας και τον Άμραμπατ να έχει δώσει επιθετική πνοή στην ομάδα του, οι «κιτρινόμαυροι» έφτασαν κοντά στο 2-2 στο 62′, όταν ο Αραούχο απέφυγε τον Παπασταθόπουλο και έκανε το γύρισμα στον Μαροκινό, ο οποίος σούταρε, με την μπάλα όμως να περνά άουτ.

Δύο λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι δημιούργησαν νέα ευκαιρία με πρωταγωνιστή και πάλι τον Άμραμπατ, ο οποίος έπιασε το σουτ από διαγώνια θέση μέσα στην περιοχή, με τον Βατσλίκ να πέφτει και να αποκρούει την μπάλα. 

Κι ενώ η ΑΕΚ πίεζε για το γκολ, εν τέλει οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί που σκόραραν, όπως συνέβη και στο πρώτο μέρος.

Στο 70ό λεπτό, μετά από ολέθριο σφάλμα του Μοχαμάντι στην προσπάθειά του να γυρίσει στον Στάνκοβιτς, ο Ελ Αραμπί έγινε κάτοχος της μπάλας και, αφού απέφυγε και τον τερματοφύλακα του «Δικεφάλου», έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στην ομάδα του, με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο ματς.

 

Το τρίτο γκολ αποσυντόνισε πλήρως τους γηπεδούχους, οι οποίοι απειλήθηκαν και με τέταρτο τέρμα στο 72′, όταν ο Στάνκοβιτς αρχικά απέκρουσε το πρώτο σουτ του Καμαρά, ο οποίος έκανε νέο σουτ, με την μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του.

 

Με τρεις «μαζεμένες» αλλαγές (Γέβτιτς, Χατζισαφί, Ανσαριφάρντ) προσπάθησε ο Γιαννίκης να αλλάξει τα πράγματα.

Η ΑΕΚ μπήκε και πάλι στο παιχνίδι στο 79΄ με ένα απίστευτο γκολ του Σέρχιο Αραούχο από σέντρα του Ανσαριφάρντ. Κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, κι ενώ όλα έμοιαζαν χαμένα, ο Αργεντινός κράτησε την ομάδα του στη διεκδίκηση (τουλάχιστον) της ισοπαλίας.

 

Στο 82΄ ο Μασούρας έχασε το… άχαστο σε κενή εστία και η ΑΕΚ συνέχισε να ελπίζει σε ένα από τα καλύτερα ντέρμπι των τελευταίων ετών.

Στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός άντεξε την πίεση χωρίς να δεχτεί φάσεις από τους γηπεδούχους, κι έτσι έμεινε αήττητος για 11ο συνεχόμενο ματς εναντίον της Ένωσης, σε όλες τις διοργανώσεις, αποκτώντας προβάδισμα στη μάχη του τίτλου.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3 

Γκολ: 2′ Αγκιμπού Καμαρά (Ολυμπιακός), 15′, 79′ Aραούχο (ΑΕΚ), 34′, 70′ Eλ Αραμπί (Ολυμπιακός)

Κίτρινες: Εμβιλά (Ολυμπιακός)

Δοκάρια: 72′ Καμαρά (Ολυμπιακός)

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Βράνιες, Μήτογλου, Μισελέν, Μοχαμάντι (74′ Χατζισαφί), Σιμάνσκι (74′ Γέβτιτς), Σιμόες, Μάνταλος, Γκαρσία (46′ Άμραμπατ), Τσούμπερ (74′ Ανσαριφάρντ), Αραούχο.

Ολυμπιακός: Βατσλίκ, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Λαλά, Ρέαμπτσιουκ, Μαντί Καμαρά, Εμβιλά, Αγκιμπού Καμαρά, Ονιεκούρου (68′ Μπουχαλάκης), Μασούρας, Ελ Αραμπί.

 

 

 

 

Η άφιξη των φιλάθλων της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

 

 

 

 

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης