Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η ταχύτητα απόκρισης στην κλήση ενός ασθενοφόρου, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για μια καλή εξέλιξη της υγείας του ασθενούς που βρίσκεται σε ανάγκη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ανάμεσά μας έχουμε βιώσει την «κακή» μεριά αυτής της απόκρισης, με πιο απλά λόγια, έχουμε καλέσει ασθενοφόρο αλλά περιμένουμε πολλή ώρα μέχρι να έρθει στο σημείο που βρισκόμαστε, με αποτέλεσμα τις δυσάρεστες συνέπειες. Ένας από τους βασικούς λόγους μιας αργής απόκρισης, είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση των δρόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Alex Monton, απόφοιτος του Deft University of Technology, έχει σχεδιάσει και αναπτύξει ένα ιπτάμενο ρομπότ-ασθενοφόρο, φιλοδοξώντας να αλλάξει μια για πάντα αυτή την κατάσταση. Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, στο εξωτερικό τα 10 λεπτά που συνήθως απαιτούνται για να φτάσει στο σημείο ανάγκης ένα ασθενοφόρο, κρίνονται πάρα πολλά, οπότε ας μην αναφερθούμε για την ώρα ανταπόκρισης (και διακομιδής ασθενούς στο νοσοκομείο) που ισχύει στην Ελλάδα, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα 30 λεπτά, ακόμα και 1 ολόκληρη ώρα. Το γιατί συμβαίνει αυτό, έχει αποτελέσει αντικείμενο μυριάδων αντιπαραθέσεων και επίρριψης ευθυνών, προς πάσα κατεύθυνση μεταξύ των υπευθύνων, για τους παράγοντες που οδηγούν στην αργή απόκριση των ασθενοφόρων.

Επιστρέφοντας στις συνθήκες του εξωτερικού, όπου τα δέκα λεπτά της ώρας θεωρούνται πάρα πολλά, η εφεύρεση του Alex Monton κατεβάζει το χρόνο απόκρισης περίπου στο 1 λεπτό της ώρας. Από τη στιγμή λοιπόν, που θα πραγματοποιηθεί η κλήση στο κέντρο άμεσης βοήθειας, απευθείας το ιπτάμενο ρομπότ ξεκινά την πτήση του προς τον ασθενή. Μόλις φτάσει, η κλήση μεταφέρεται στα ηχεία που φέρει το ρομπότ, ώστε να καθοδηγηθεί ο καλούμενος πως να διαχειριστεί την κατάσταση με τα εργαλεία που έχει ενσωματωμένα το λεγόμενο «Ambulance drone», τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα και απινιδωτή για άμεση επαναφορά της καρδιάς του ασθενούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το Ambulance Drone έχει και ενσωματωμένη κάμερα, πέραν των ηχείων/μικροφώνου, ώστε να προσφέρεται οπτικοακουστική επαφή του ασθενούς με το προσωπικού του αυτοκινήτου-ασθενοφόρου, μέχρι να φτάσει κι αυτό στο σημείο της κλήσης. Ας ελπίσουμε λοιπόν, η εφεύρεση του Alex Monton κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, αν και το τελευταίο μάλλον ανήκει στην κατηγορία των «ευσεβών πόθων»…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://alecmomont.com/projects/uz-gent/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης