Πριν από αρκετά χρόνια, περίπου μια 15ετία (και παραπάνω), πρωτοεμφανίστηκε ένα είδος περιφερειακού για υπολογιστές με την ονομασία «Graphics Tablet» (ταμπλέτα γραφικών). Στην όψη έδειχνε ακριβώς όπως ένα mouse pad (το «σουβερ» που βάζουμε δηλαδή κάτω από ένα ποντίκι) και η χρήση του ήταν αποκλειστικά για γραφίστες: με ένα στυλό-γραφίδα μπορούσε να σχεδιάσει επί της ταμπλέτας και οι κινήσεις μεταφράζονταν σε κινήσεις του pointer (βελάκι) στην οθόνη. Έτσι, ο γραφίστας μπορούσε πλέον να σχεδιάζει με μικρο-κινήσεις λεπτομέρειας, όπως ακριβώς θα έκανε σε μια τέμπερα.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, η τεχνολογία έκανε τεράστια άλματα εξέλιξης, οι γραφίδες ήρθαν στα κινητά τηλέφωνα, μέχρι που και αυτές αντικαταστάθηκαν από τα δάκτυλα του χρήστη (οθόνης αφής).

Εν τούτοις, ο όρος «ταμπλέτα» συνέχισε να υπάρχει αλλά πια δεν περιγράφει την ταμπλέτα γραφικών, αλλά την σχεδίαση ενός φορητού υπολογιστή: σκέτη οθόνη, χωρίς πληκτρολόγιο (αλλά με εικονικό εμφανιζόμενο στην οθόνη), με πλήρη υποστήριξη πολλαπλής αφής.

 Αυτή η κατηγορία λοιπόν μέλλει να γίνει (κατά τις εταιρείες πάντα) η νέα μόδα, από το 2010 και έπειτα. Η Apple ακόμα τηρεί «σιγή ιχθύος» όσον αφορά το φημολογούμενο «MacTablet» (οι φήμες όμως άπειρες), ενώ και άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου κοιτάζουν τη «νέα» και πολλά υποσχόμενη κατηγορία, με αρκετό ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε αυτές και η ASUS, που έχει κατακλύσει την αγορά με τα δημοφιλέστατα μηχανάκια της ονόματι «Eee PC» σε διάφορες υλοποιήσεις όπως netbook, nettop και laptop.

Φήμες που κυκλοφόρησαν τελευταίως, κάνουν λόγο για την είσοδο της ASUS στα ταμπλετο-ειδή φορητά συστήματα με το «Eee Pad», με την παρουσίασή του να λαμβάνει χώρα στην επερχόμενη έκθεση Consumer Electronics Show 2010 που ξεκινά στις 7 Ιανουαρίου 2010. Επίσης, οι ίδιες φήμες αναφέρουν ότι η «καρδιά» του Eee Pad, δεν θα είναι κάποιος επεξεργαστής ή / και κάρτα γραφικών από τους «συνήθεις υπόπτους» (βλέπε Intel και AMD) αλλά από την NVIDIA, ήτοι το πανίσχυρο και λιλιπούτειο (σε μέγεθος και ενεργειακές ανάγκες) τσιπσετ ονόματι «Tegra» και μάλιστα την επόμενη έκδοσή του, το Tegra 2.

Αν αναλογιστούμε ότι η τωρινή έκδοση του Tegra υποστηρίζει άψογη αναπαραγωγή βίντεο ποιότητας HD Ready 1280×720 αλλά και Full HD 1920×1080, πολύπλοκα πολυγωνικά 3D γραφικά, έως 12MPixel φωτογραφίες (αν συνοδεύεται το Tegra από αντίστοιχο αισθητήρα) – με λίγα λόγια χωρίς πολλή ανάλυση, είναι ένα εξαιρετικά «δυνατό» σύνολο CPU και GPU σε ένα πακέτο, τότε εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε ότι το Tegra 2 θα εκπλήξει με τις δυνατότητές του, ακολούθως και το Eee Pad της ASUS που (μάλλον) θα το «φοράει». Υπομονή λοιπόν για περισσότερα νέα από την 7η Ιανουαρίου 2010 και έπειτα.