Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018, 19:30
Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay
Η εικόνα του eBay στην Ελλάδα

Με 6,3 εκατομμύρια χρήστες στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει σημαντική αύξηση ήδη από το 2012 και καθώς η αγορά ωριμάζει αναμένεται η αύξηση να συνεχίσει τόσο το 2018 όσο και τα επόμενα χρόνια. Γύρω στα 3,5 εκατομμύρια αγοράζουν προϊόντα / υπηρεσίες στο διαδίκτυο με τη συνολική αξία να διαμορφώνεται στα 4,5 - 5 δις. € , ενώ το 31% των Ελλήνων καταναλωτών το 2017 πραγματοποίησε μία από τις δύο αγορές του μέσω διαδικτύου.

Στην πλατφόρμα του eBay, τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 570.000 νέες καταχωρήσεις, ενώ εμπιστεύθηκαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για τις αγορές τους πάνω από 350.000 ενεργοί χρήστες και πάνω από 12.000 ενεργοί χρήστες για τις πωλήσεις τους.Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Μερικές από τις top κατηγορίες των Ελλήνων χρηστών του eBay, από τις 31 Δεκεμβρίου 2017 έως και την 1η Αυγούστου, ήταν:
  • Μουσικά CDs, Records, Κασέτες: 1 αντικείμενο αγοράζεται κάθε 15 περίπου λεπτά
  • Γραμματόσημα: 1 αντικείμενο αγοράζεται κάθε 16 περίπου λεπτά
  • Ηλεκτρονικά Gadgets: 1 αντικείμενο αγοράζεται κάθε μισή ώρα περίπου
  • Σπίτι και κήπος:
    - κάθε 50 περίπου λεπτά αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία αλυσοπρίονα
    - κάθε 50 περίπου λεπτά αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία χαλκομανίες και αυτοκόλλητα
    - κάθε 1 ώρα περίπου αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία συσκευασίες αποθήκευσης τροφίμων
Το ηλεκτρονικό εμπόριο και παγκόσμιες τάσεις

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρήθηκε μια διαρθρωτική μετατόπιση στο λιανικό εμπόριο από τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές προς τις online αγορές και τις τεχνολογικές πλατφόρμες. Γι΄ αυτό και το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 15-20%, ανάλογα με την αγορά και τις κατηγορίες, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει στον τομέα αυτό.

Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως είναι αυτή της μαζικής εξατομίκευσης. Η εξατομίκευση αυτή με στόχο τη δημιουργία προσωποποιημένων εμπειριών, σε μεγάλη κλίμακα, διαμορφώνεται συνεχώς όσο αναπτύσσεται και αξιοποιείται το Artificial Intelligence. Επιπλέον, μία άλλη μεγάλη τάση στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να ονομαστεί το ‘διανεμημένο’ εμπόριο. Ήδη, πάνω από 20 δισεκατομμύρια αντικείμενα συνδέονται σήμερα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Ο ψηφιακός τρόπος ζωής και οι ψηφιακές εμπειρίες έχουν γίνει πλέον κανόνας και καθημερινότητα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο σημαίνει ότι πρέπει να είναι παντού, εκεί βρίσκονται οι αγοραστές, είτε είναι στα Social Media, είτε σε sites ειδήσεων είτε σε παιχνίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ολόκληρο το Internet είναι μία ‘ανοικτή’ αγορά», ανέφερε ο Ilya Kretov, Γενικός Διευθυντής του eBay για Ρωσία και Αναπτυσσόμενη Ευρώπη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018, 19:30