Οι στόχοι του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας, παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο, από τις 26 έως τις 28 Ιανουαρίου. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Πολιτικών κομμάτων, της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της 7ης ΥΠΕ, Ιατρικών Συλλόγων, Οργανισμών, Φορέων, Συλλόγων Ασθενών κ.α.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρουσιάστηκαν από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι αρχές της Δημόσιας Υγείας, οι στόχοι των προγραμμάτων πρόληψης, καθώς και στατιστικά και επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στον Καρκίνο του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δημόσια συζήτηση που διεξήχθη παρουσία πλήθος κόσμου, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις από τις κυρίες Ελευθερία Κωστάκη, Αντιγόνη Ανδρεάκη, Αικατερίνη Γαλλιού και Ειρήνη Σαλαμουσά οι οποίες μοιράστηκαν με συγκλονιστικό τρόπο τα βιώματα τους και τις εμπειρίες τους ως πάσχουσες από τον Καρκίνο του Μαστού.

Περιέγραψαν την εμπειρία τους με τη νόσο, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και την ψυχική δύναμη που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει μια γυναίκα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε κοινωνικό επίπεδο για τον καρκίνο του μαστού. Ταυτόχρονα ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση όλων των σοβαρών νόσων, που μπορεί να επιτευχθεί με τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων, δίνοντας στις γυναίκες ένα ισχυρό μήνυμα ενδυνάμωσης.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε μετά τις εκδηλώσεις στην Κρήτη: «Ξεκινήσαμε την ενημέρωση για το Πρόγραμμα «Υγεία Μπροστά» από την Κρήτη και αναμένεται να ταξιδέψουμε σε όλη τη χώρα ώστε να εξηγήσουμε τη σημασία της Πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Στόχος μας να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να πραγματοποιήσουν τις δωρεάν εξετάσεις που προσφέρει η Πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμεσα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω του οποίου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις πάνω από 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα λάβουν sms στο κινητό τους για να υποβληθούν σε εξετάσεις καρδιάς χωρίς χρέωση σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές».

Στις ειδικές εκδηλώσεις στην Κρήτη συμμετείχαν η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής κ. Φωτεινή Κουλούρη, η κ. Δέσποινα Παπαδάκη, Γενικός Ιατρός Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Περάματος, κ. Σοφία Αγγελάκη, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κλινική ΠαΓΝΗ και η κ. Αθήνα Καρπούζη, Γενικός Ιατρός ΠΙ Βραχασίου – Ειδ. Γραμματέας «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ» Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης