Τα καροτενοειδή προστατεύουν από καρκίνο του μαστού

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 15:57
Τα καροτενοειδή προστατεύουν από καρκίνο του μαστού
Την αναγκαιότητα της ένταξης των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή ενός παιδιού, ιδιαιτέρως ενός κοριτσιού, έρχεται να τονίσει για ακόμη μία φορά νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics».

Με βάση τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της έρευνας, κορίτσια που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε καροτενοειδή είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στο μέλλον καρκίνο του μαστού.

Τα καροτενοειδή είναι μια ομάδα των βιταμινών και αντιοξειδωτικών που δίνουν συνήθως το πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες 6.600 κοριτσιών και γυναικών, εκ των οποίων 122 διαγνώστηκαν με καλοήθεις παθήσεις του μαστού έπειτα από μια βιοψία.

Όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν και οι διατροφικές συνήθειες, φάνηκε ότι οι πιθανότητες για καλοήθεις παθήσεις του μαστού σε εκείνα τα κορίτσια που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες β-καροτενίου από φρούτα και λαχανικά ήταν περίπου οι μισές από όσες κατανάλωναν λιγότερο.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η προστατευτική αυτή δράση μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα καροτενοειδή απορροφούν βλαβερές ουσίες που είναι γνωστές ως ελεύθερες ρίζες και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 15:57