Ζήσης Ψάλλας

Ένας ιθαγενής πληθυσμός που ζει στον βολιβιανό Αμαζόνιο, οι Τσιμάνε είναι σχεδόν ελεύθεροι καρδιακής νόσου. Έχουν ελάχιστη υπέρταση, χαμηλή επικράτηση παχυσαρκίας και τα επίπεδα χοληστερόλης τους είναι σχετικά υγιή. Aυτοί οι παράγοντες δεν φαίνεται να αλλάζουν με την ηλικία. Επίσης ελάχιστη είναι η επίπτωση του διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανθρωπολόγοι Barbara Thomas Kraft και Michael Gurven από το University of California, συμμετέχουν σε για μια μελέτη που εξετάζει τη ζωή και τη διατροφή των Τσιμάνε. 

​Μια δίαιτα με σύνθετους υδατάνθρακες σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου“Η προηγούμενη δουλειά μας έδειξε ότι η Τσιμάνε έχουν τις πιο υγιείς καρδιές που μελετήθηκαν ποτέ, έτσι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανόηση του γιατί και του πώς”, δήλωσε ο Gurven, καθηγητής ανθρωπολογίας. “Ο προφανής πρώτος λόγος είναι, τι τρώνε. Κάναμε μια λεπτομερή ανάλυση της δίαιτας των Τσιμάνε και στη συνέχεια τη συγκρίναμε με αυτή των Αμερικανών καθώς και με τις δίαιτες που ισχυρίζονται ότι είναι υγιείς για την καρδιά όπως η παλαιολιθική διατροφή, η Οκινάουαν και η DASH.

Η διατροφή των Τσιμάνε έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (2,433-2,738 την ημέρα) χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών και χαμηλή πρόσληψη λιπών (64%, 21% και 15% αντίστοιχα). Επιπλέον, δεν τρώνε μεγάλη ποικιλία τροφών. Σχεδόν τα δύο τρίτα των θερμίδων τους προέρχονται από σύνθετους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα ένα είδος μπανάνας (plantains) και ρύζι. Ένα άλλο 16% προέρχεται από περισσότερα από 40 είδη ψαριών και 6% από άγρια ​​θηράματα. Μόνο το 8% της διατροφής είναι αγορασμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Παρά τη χαμηλή διατροφική ποικιλομορφία, οι ερευνητές βρήκαν ελάχιστες ενδείξεις ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών στην καθημερινή πρόσληψη των Τσιμάνε. Το ασβέστιο και ορισμένες βιταμίνες (D, E και K) ήταν σε χαμηλή πρόσληψη αλλά η πρόσληψη καλίου, μαγνησίου και σεληνίου – που συχνά συνδέεται με την καρδιαγγειακή υγεία – ξεπερνούσε τα επίπεδα στις ΗΠΑ. Η πρόσληψη φυτικών ινών είναι σχεδόν διπλάσια των Αμερικανών.

Το συμπέρασμα είναι ότι μια δίαιτα υψηλής ενέργειας πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τουλάχιστον όταν συνδυάζεται με έναν ενεργό τρόπο ζωής (οι ενήλικες Τσιμάνε κάνουν κατά μέσο όρο 17.000 βήματα την ημέρα, σε σύγκριση με τους Αμερικανούς που κάνουν 5.100 βήματα). Η απομάκρυνση από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και μεταποιημένη ζάχαρη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. 

Μια από τις δίαιτες που θεωρείται ότι προστατεύουν τις αρτηρίες είναι η δίαιτα Οκινάουαν από την Ιαπωνία, η οποία περιέχει περίπου 85% υδατάνθρακες, αλλά ένα κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζεται με τους Τσιμάνε είναι ότι σε μεγάλο βαθμό, είναι σύνθετοι υδατάνθρακες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης