Πιάτο για διαβητικούς: Ζυμαρικά με χτένια, ντομάτα, ελιές και φρέσκο βασιλικό

Πιάτο για διαβητικούς: Ζυμαρικά με χτένια, ντομάτα, ελιές και φρέσκο βασιλικό
Υλικά

- 16 νωπά ή κατεψυγμένα θαλασσινά χτένια
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 250 γραμμ. συσκευασμένες ντομάτες σε κύβους χωρίς αλάτι (με τον χυμό τους)
- 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι ελιάς
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου χωρίς αλάτι
- 1/4 φλιτζανιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες
- 200 γραμμ. συσκευασμένα, αποξηραμένα ολικής αλέσεως ή πολύσπορα φετουτσίνι, μαγειρεμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός

(4 μερίδες / μερίδα = 3/4 της κούπας ζυμαρικά, 3 ή 4 χτένια και 1/3 φλιτζανιού σάλτσα)

Εκτέλεση

1. Ξεπαγώστε τα χτένια, εάν είναι κατεψυγμένα. Ξεπλύνετε τα χτένια και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας.
2. Πασπαλίστε τα χτένια με το πιπέρι και αφήστε τα να «αναπαυτούν».
3. Βάλτε στην άκρη τις μισές από τις ντομάτες σε κύβους. Σε ένα μπλέντερ συνδυάστε τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες ντομάτες και τον χυμό τους. Καλύψτε και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα ομαλό μείγμα.
4. Προθερμάνετε ένα πολύ μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά. Προσθέστε λάδι στο καυτό τηγάνι. Ρίξτε τα χτένια και σοτάρετε για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν αδιαφανή, γυρίζοντας μία φορά. Μεταφέρετε τα χτένια σε ένα ζεστό πιάτο, καλύψτε τα και κρατήστε τα ζεστά.
5. Χωρίστε τα ζεστά μαγειρεμένα φετουτσίνι σε 4 ρηχά μπολ ζυμαρικών. Με το κουτάλι ρίξτε τη σάλτσα από πάνω και ανακατέψτε.
6. Τακτοποιήστε τα χτένια στην κορυφή του μείγματος με τα φετουτσίνι. Πασπαλίστε με τον βασιλικό.
7. Σερβίρετε αμέσως.

Για τη σάλτσα

1. Προσθέστε το κρασί και το σκόρδο στο τηγάνι, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν τυχόν κομμάτια από το κάτω μέρος του τηγανιού. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ή μέχρι το μείγμα του κρασιού να μειωθεί στο ένα τρίτο.
2. Προσθέστε τον χυμό ντομάτας, τις ντομάτες που βάλατε στην άκρη και τον ζωμό. Φέρτε σε σημείο βρασμού και μειώστε τη θερμότητα. Σιγοβράστε (ακάλυπτα) για 4-5 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει ελαφρά.
3. Αφαιρέστε τη σάλτσα από το μάτι. Ανακατέψτε μέσα τις ελιές.

Διατροφικές Πληροφορίες
(ανά μερίδα)

Θερμίδες: 356
Λίπος: 5 γραμμ.
Χοληστερόλη: 47 χιλιοστόγραμμα
Νάτριο: 439 χιλιοστόγραμμα
Υδατάνθρακες: 42 γραμμ.
Φυτικές ίνες: 5 γραμμ.
Σάκχαρα: 5 γραμμ.
Πρωτεΐνη: 31 γραμμ.

Πηγή: Diabetic Living

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018, 11:00