Θάνος Ξυδόπουλος

Συχνά, οι εγκληματολόγοι υποθέτουν ότι η θέση στην οποία βρίσκουν ένα νεκρό σώμα είναι αυτή στην οποία βρισκόταν ο άνθρωπος τη στιγμή του θανάτου – εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως ζώα που τρέφονται από νεκρούς οργανισμούς ή ο δράστης, το έχουν μετατοπίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μια νέα έρευνα με επικεφαλής την Alyson Wilson του Central Queensland University in Rockhampton, στην Αυστραλία, υποδηλώνει ότι τα ανθρώπινα σώματα μπορεί να αλλάζουν θέση ακόμη και μετά το θάνατο.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την πλήρη αποσύνθεση του σώματος μέσω χρήσης τεχνικών απεικόνισης με χρονική καθυστέρηση ώστε να εκτιμηθεί ο χρόνος μετά το θάνατο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία, εντός των οποίων οι ερευνητές ήταν σε θέση να διασφαλίσουν ότι τα ζώα που τρέφονται με νεκρούς οργανισμούς δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στο σώμα και έτσι να αλλάξουν τη θέση του.

Η ομάδα έβγαζε φωτογραφίες της διαδικασίας αποσύνθεσης του σώματος για πάνω από 17 μήνες και διαπίστωσε ότι τα υπολείμματα μπορούν να κινούνται από μόνα τους. Για παράδειγμα, ενώ αρχικά έβαλαν τα χέρια μαζί με το σώμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, λίγο αργότερα οι βραχίονες μετατοπίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζουμε ότι οι κινήσεις σχετίζονται με τη διαδικασία αποσύνθεσης, καθώς το σώμα αφυδατώνεται», ανέφερε η Wilson σε συνέντευξή της στο Agence France-Presse.

Η Wilson και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι η κατανόηση των μετατοπίσεων που είναι πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποσύνθεσης θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη.

Ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσει τους εγκληματολόγους να αναπτύξουν πιο ακριβείς τρόπους προσδιορισμού βασικών πληροφοριών – συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ή του τόπου θανάτου – σε μια περιοχή εγκλήματος. 

«Εάν χαρτογραφήσουν την σκηνή του εγκλήματος, τη θέση του σώματος του θύματος και κάθε φυσική απόδειξη που υφίσταται, μπορούν να καταλάβουν την αιτία θανάτου», υποστηρίζει η Wilson.

Είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσπάθησε να συνδέσει τις φυσικές αλλοιώσεις της θέσης ενός σώματος μετά το θάνατο με διαφορετικά στάδια της διαδικασίας αποσύνθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης