Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, διαπίστωσε ότι τα 3χρονα παιδιά ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν παράγοντες κινδύνου για μελλοντικές καρδιακές παθήσεις εάν η μητέρα τους ήταν παχύσαρκη κατά την εγκυμοσύνη. Μια παρέμβαση συμπεριφορικού τρόπου ζωής μείωσε αυτόν τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έχουν προγεννητική φροντίδα είναι κλινικά υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με καρδιομεταβολική δυσλειτουργία στα παιδιά και ότι η σοβαρή καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να ξεκινήσει από τη μήτρα.

Η δοκιμή UPBEAT, που διεξήχθη στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, τυχαιοποίησε γυναίκες με παχυσαρκία (ΔΜΣ πάνω από 30 kg/m2) στην αρχή της εγκυμοσύνης σε μια παρέμβαση δίαιτας και άσκησης ή σε τυπική φροντίδα εγκυμοσύνης.

Η παρέμβαση περιελάμβανε ατομική συμβουλευτική, περιορισμό της διατροφικής πρόσληψης των κορεσμένων λιπαρών, κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως λαχανικά και όσπρια, μέτρια και παρακολουθούμενη σωματική δραστηριότητα και εργαλεία καταγραφής της άσκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα παρέμβασης είδε βελτιώσεις στην αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη, τη σωματική δραστηριότητα, μια πιο υγιεινή διατροφή και ένα πιο υγιές μεταβολικό προφίλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παρακολούθηση των παιδιών στην ηλικία των τριών ετών έδειξε ότι τα παιδιά γυναικών με κλινική παχυσαρκία είχαν ενδείξεις καρδιακής αναδιαμόρφωσης, ενός παράγοντα κινδύνου για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο. Οι αλλαγές περιελάμβαναν αυξημένο πάχος του καρδιακού μυός, αυξημένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, ενδείξεις πρώιμης βλάβης στη λειτουργία χαλάρωσης της καρδιάς και αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νεύρου (απόκριση «μάχης ή φυγής») σε σύγκριση με γυναίκες κανονικού βάρους. Τα παιδιά των γυναικών της ομάδας παρέμβασης προστατεύτηκαν από αυτές τις πρώιμες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Paul Taylor, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η μητρική παχυσαρκία φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό νευρικό σύστημα και την ανάπτυξη της εμβρυϊκής καρδιάς, η οποία είναι εμφανής μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μια πολύπλοκη παρέμβαση στον τρόπο ζωής στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε με προστασία έναντι της καρδιακής αναδιαμόρφωσης στα βρέφη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης