Ένα αντιβηχικό φάρμακο πρώτης γραμμής θα μπορούσε να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον η σοκολάτα και ιδίως η μαύρη, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Hull, στην οποία συμμετείχαν 300 ασθενείς από δεκατρία βρετανικά νοσοκομεία.

Στους ασθενείς χορηγούνταν δύο φορές ημερησίως επί 14 ημέρες θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό της σοκολάτας που παράγεται κατά τη ζύμωση των καρπών του κακαόδεντρου και έχει διεγερτική δράση.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι ασθενείς σε ποσοστό 60% ανέφεραν κάποια ανακούφιση (μικρού ή μεγάλου βαθμού) από τον βήχα τους. Από την άλλη μεριά, όμως, ο βήχας επανήλθε μετά τη διακοπή της χορήγησης της εν λόγω ουσίας.

Η δόση θεοβρωμίνης που χορηγήθηκε στη διάρκεια της έρευνας ήταν 1.000 mg ημερησίως. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένα κομμάτι πικρής μαύρης σοκολάτας (30γρ) περιέχει περίπου 500 mg, ενώ ένα κομμάτι σοκολάτας γάλακτος 150mg.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη