Ζήσης Ψάλλας

Οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας τον Μάρτιο στη Νέα Ορλεάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Margaret Y. Huang, από την Ιατρική Σχολή Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος, βασικοκυτταρικού καρκινώματος και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος μεταξύ ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα σε μια αναδρομική μελέτη πληθυσμού χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων για την περίοδο 2007-2021. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 60 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω με ή χωρίς διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας, οι οποίοι στη συνέχεια ανέπτυξαν καρκίνους του δέρματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη μελανώματος κατά 23%, βασικοκυτταρικού καρκινώματος κατά 28% και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κατά 28% μετά την προσαρμογή για συγχυτικές μεταβλητές. Τα αντίστοιχα ποσοστά αυξημένου κινδύνου για ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα ήταν αυξημένα κατά 11%, 17% και 25%. 

«Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν έναν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των τριών καρκίνων σε ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου», έγραψαν οι συγγραφείς. «Περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για την κατανόηση της ατοπικής της ανάπτυξης καρκίνων του δέρματος», συμπλήρωσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος. Είναι μια πολύπλοκη χρόνια πάθηση που περιλαμβάνει περισσότερα όργανα από το δέρμα. Είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έναν κύκλο έντονου κνησμού και ξυσίματος που οδηγεί σε ραγισμένο, φολιδωτό και διαρρέον δέρμα. Προσβάλλει περίπου το 12-20% των παιδιών και το 5-10% των ενηλίκων. Συχνά, εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία και στο 30% των ασθενών συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή, ενώ μπορεί να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή, ακόμη και στην τρίτη ηλικία. 

Σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα, για πολύπλοκους λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται και γίνεται υπερδραστήριο. Αυτό προκαλεί φλεγμονή που καταστρέφει τον φραγμό του δέρματος, αφήνοντάς το ξηρό και επιρρεπές σε κνησμό και εξανθήματα.

Ο κνησμός μπορεί να είναι ένα μόνιμο σύμπτωμα που :ποικίλλει σε ένταση, σοβαρότητα και να πυροδοτήσει τον φαύλο «κύκλο φαγούρας-ξυσίματος». Τα ορατά συμπτώματα, τα οποία έρχονται και φεύγουν, είναι ερυθρό και ξηρό δέρμα, ραγισμένο δέρμα, πλάκες με απολέπιση,  πάχυνση του δέρματος και φολίδωση, αιμορραγία και ορορροή.

Πέρα από τα προφανή σημεία και συμπτώματα, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί επίσης να και έχει σημαντικές, επιπτώσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη, ανασφάλεια, διαταραχές ύπνου και έλλειψη συγκέντρωσης προκαλώντας προβλήματα στο σχολείο και στην εργασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης