Στο πλαίσιο της ετήσιας Ημέρας Έρευνας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου, το μέλος του διδακτικού προσωπικού Christine Swanson, περιέγραψε την κλινική της έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σχετικά με το εάν ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
«Η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, όπως ορμονικές αλλαγές, γήρανση και παράγοντες τρόπου ζωής», δήλωσε η Swanson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη. «Αλλά κάποιοι ασθενείς που βλέπω δεν έχουν εξήγηση για την οστεοπόρωσή τους. «Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε νέους παράγοντες κινδύνου και να εξετάσουμε τι άλλο αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής όπως τα οστά -ο ύπνος είναι ένας από αυτούς», πρόσθεσε.
Τα πρότυπα ύπνου εξελίσσονται επίσης με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο συνολικός χρόνος ύπνου τους μειώνεται και η σύνθεση του ύπνου τους αλλάζει. Για παράδειγμα, η καθυστέρηση ύπνου, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε, αυξάνεται με την ηλικία. Από την άλλη πλευρά, ο ύπνος αργών κυμάτων, ο οποίος είναι ύπνος βαθιάς αποκατάστασης, μειώνεται καθώς γερνάμε.
«Και δεν είναι μόνο η διάρκεια του ύπνου και η σύνθεση που αλλάζουν. Η προτίμηση της κιρκαδικής φάσης αλλάζει επίσης κατά τη διάρκεια της ζωής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», είπε η Swanson, αναφερόμενη στην προτίμηση των ανθρώπων για το πότε κοιμούνται και πότε ξυπνούν.
Πώς μπορεί να σχετίζεται ο ύπνος με την υγεία των οστών μας; Γονίδια που ελέγχουν το εσωτερικό μας ρολόι υπάρχουν σε όλα τα οστικά κύτταρά μας. «Όταν αυτά τα κύτταρα σχηματίζουν οστά, απελευθερώνουν ορισμένες ουσίες στο αίμα που μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε πόση οστική εναλλαγή συμβαίνει σε μια δεδομένη στιγμή», είπε.
Αυτοί οι δείκτες οστικής απορρόφησης και σχηματισμού ακολουθούν έναν καθημερινό ρυθμό. Το εύρος αυτού του ρυθμού είναι μεγαλύτερο για τους δείκτες της οστικής απορρόφησης -που αναφέρεται στη διαδικασία διάσπασης των οστών- παρά για τους δείκτες σχηματισμού οστού. «Αυτή η ρυθμικότητα είναι πιθανώς σημαντική για τον φυσιολογικό μεταβολισμό των οστών και υποδηλώνει ότι η διαταραχή του ύπνου και του κιρκάδιου θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα την υγεία των οστών», είπε.
Για τη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες ζούσαν σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες δεν ήξεραν τι ώρα ήταν και τους έβαλαν σε πρόγραμμα 28 ωρών αντί για 24ωρη ημέρα. «Το πρωτόκολλο έκανε τους συμμετέχοντες να κοιμούνται λιγότερο».
Η ερευνητική ομάδα μέτρησε τους δείκτες οστικής εναλλαγής στην αρχή και στο τέλος αυτής της παρέμβασης και βρήκε σημαντικές επιζήμιες αλλαγές στην οστική ανανέωση τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ως απόκριση στον ύπνο και τη διαταραχή του κιρκάδιου. Οι επιζήμιες αλλαγές περιελάμβαναν μειώσεις στους δείκτες σχηματισμού οστού που ήταν σημαντικά μεγαλύτερες σε νεότερα άτομα και στα δύο φύλα σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα άτομα.
Εάν ένα άτομο σχηματίζει λιγότερα οστά ενώ εξακολουθεί να απορροφά την ίδια ποσότητα -ή ακόμη περισσότερο- τότε, με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια οστού, οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, είπε η Swanson.