Για θερμό «ραντεβού» προειδοποιεί την κυβέρνηση η ΠΝΟ

Για θερμό «ραντεβού» προειδοποιεί την κυβέρνηση η ΠΝΟ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 20:12
Για θερμό «ραντεβού» με την κυβέρνηση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου στον κλάδο των ναυτικών.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ καλεί σε ετοιμότητα τα πληρώματα των πλοίων, υπογραμμίζοντας ότι με το νέο μνημόνιο η κοινωνικο-ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων ναυτικών δέχεται νέα άγρια επίθεση, με τη μεταφορά του κλάδου επικουρικής ασφάλισης ναυτικών από το ΝΑΤ στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) χωρίς καμία ιδιαίτερη μελέτη.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, στελέχη της ΠΝΟ επισημαίνουν ότι όλα τα κράτη της Ε.Ε. και των ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως, έχουν διακριτούς ασφαλιστικούς φορείς για τους ναυτικούς λόγω ιδιομορφίας του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Προσθέτουν, επίσης, ότι ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης ναυτικών του ΝΑΤ εισπράττει αυτή τη στιγμή 2% εισφορά από τον ναυτικό και 2% από τον πλοιοκτήτη, που αποτελούν σημαντικά έσοδα για το ταμείο.
Η ΠΝΟ ζητεί οι προσλήψεις των ναυτικών σε πλοία που φορολογούνται στην Ελλάδα και απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια, να γίνονται μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με αμοιβές που ορίζονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, αλλά και με κοινωνικοασφαλιστική προστασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται, το κόστος από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία ναυτικών σε πλοία που φορολογούνται στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει μηχανισμός προκειμένου να ελέγξει αυτές τις εταιρείες και να εισπράξει χρήματα για λογαριασμό του ΝΑΤ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 20:25


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα