Το μεγάλο "ξεπούλημα"!

Το μεγάλο "ξεπούλημα"!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Μαΐου 2012, 14:46

Του Θανάση Λαμπρόπουλου

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς όλοι εκείνοι που συμμετείχαν  στην διυπουργική πριν λίγες ημέρες και μια ανάσα από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών "ξεπούλησαν" αντί πινακίου φακής τα δύο κερδοφόρα και εθνικής - στρατηγικής σημασίας εμπορικά λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα είναι και η βορεινή πύλη της χώρας.

Και ας είναι κερδοφόρα.

Εκεί στη διυπουργική (άραγε ποιοί είναι αυτοί που έβαλαν φαρδιές - πλατιές της υπογραφές τους) μετέφεραν στην αρμόδια Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων το 51% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ),το 50,9% και το 50,9% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης προχωρώντας έτσι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των δύο εθνικών μας λιμανιών με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, οι κύριοι της συγκυβέρνησης ΒενιζελοΣαμαρά με την ίδια απόφαση ξεπούλησαν μέσω της ίδιας Επιτροπής την ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ και τον ΟΔΙΕ, οργανισμοί που μέχρι πρότινος ήταν υπό την εποπτεία του ελληνικού κράτους και όχι κάποιων πολυεθνικών εταιριών που μοναδικό σκοπό έχουν την υπεραυξημένη κερδοφορία και μάλιστα με κάθε τρόπο και τερτίπι.

Και ας φώναζε πυκνά - συχνά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης ότι το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά είναι κερδοφόρο και δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα Ταμεία του Κράτους και ως εκ τούτου πρέπει πάση θυσία να παραμείνει υπό τον Κρατικό έλεγχο.

Και ας φώναζε και μάλιστα με φιρμάνια της η Κομισιόν λέγοντας σας κύριοι της συγκυβέρνησης ένα μεγάλο ΟΧΙ στα ιδιωτικά μονοπώλια για τα ελληνικά λιμάνια. Η τελευταία προειδοποίηση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μάλιστα στις 22 Απριλίου 2012. Και σεις την γράψατε στα παλαιοτέρα των υποδημάτων σας. Και ας ήταν ξεκάθαρη πολιτική προειδοποίηση. Και ας βρισκόμαστε μια ανάσα από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, εσείς πράξατε συμφώνα με τη δική σας ...γκλάβα.

Κύριοι, αποδεδειγμένα ο ΟΛΠ που από τον “πάτο” της καταστροφής ο Γιώργος Ανωμερίτης ανέβασε στην επιφάνεια είναι κερδοφόρος αφού εκτός από τις εισπράξεις της COSCO ελέγχει τις δεξαμενές και τις εγκαταστάσεις υποδοχής των μεγάλων κρουαζερορόπλοιων, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει καθόλου μα καθόλου τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Και καλά δεν πιστέψατε (άγνωστο γιατί τον Γιώργο Ανωμερίτη που κοινή ομολογία ξέρει απέξω και ανακατωτά τα “λιμενοναυτιλιακά”), δεν πιστέψατε όμως και τα οικονομικά στοιχεία τόσο του πρώτου λιμανιού της χώρας (ΟΛΠ), όσο και τα στοιχεία που ήδη έχουν δημοσιευθεί του ΟΛΘ που έλεγαν ότι και τα δύο εθνικά μας λιμάνια είναι κερδοφόρα και μάλιστα σε μια οικτρή οικονομικά εποχή για την Ελλάδα που σημειωτέον εσείς με τις υπογραφές σας φέρατε.

Και μας ζητούσατε συγγνώμη. Και απαιτούσατε την ψήφο μας.

Και ας ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ανωμερίτη σε ημερίδα για την κρουαζιέρα (και αυτή εσείς καταστρέψατε) στην Σαντορίνη, προειδοποιητικές αλλά και ενημερωτικές για τα οικονομικά του Οργανισμού του πρώτου λιμανιού της χώρας. Και ας ζήτησε τον κρατικό έλεγχο στη λειτουργία των λιμανιών όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Εσείς ξεπουλήσατε τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ.

Και βέβαια και ασφαλώς αγνοήσατε παντελώς τις προβλέψεις των ειδικών αναλυτών που για το 2012 “έβλεπαν” τον κύκλο εργασιών του ΟΛΠ να ανέρχεται στα επίπεδα των 121.000.000 έναντι 105,1 εκατ. ευρώ του 2011,ενω τα μικτά του κέρδη να ανέρχονται στα 37,3 εκατ. ευρώ, από 30,9 πέρυσι.

Και τα λειτουργικά του έξοδα να κυμαίνονται στα επίπεδα των 37,8 εκατ. ευρώ, έναντι 28,5 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ για τον ΟΛΘ τα κέρδη του μετά από φόρους ήταν 12.098.501 ευρώ, έναντι 6.144.360 ευρώ το 2010 δηλ. τα κέρδη του 2011 ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2010 κατά 97%, ενώ μειωμένα κατά 7,26% ήταν τα λειτουργικά του έξοδα, από τα οποία το 13% οφείλεται στη μείωση αμοιβών του προσωπικού του.

Επιπλέον, ο ΟΛΘ που εσείς με τις υπογραφές σας ιδιωτικοποιείτε θα μοιράσει και μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους του.

Όσον αφορά το πρώτο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά, τα οικονομικά του Οργανισμού(ΟΛΠ) είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά κερδοφόρα, αφού τα έσοδα χρήσης από κύριες δραστηριότητες ανήλθαν σε 105,1 εκατ. ευρώ, έναντι 98,7 εκατ. ευρώ του 2010, δηλ. αύξηση κατά 6,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 10.716.210 εκατ. ευρώ, έναντι 11.332.551 εκατ. ευρώ το 2010, και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 6.466.154 εκατ. ευρώ, έναντι 7.126.448 εκατ. ευρώ το 2010.

Πάντως, τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΛΠ στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ήταν 12,7 εκατ. ευρώ, έναντι 8,2 εκατ. ευρώ το 2010.

Και αυτά τα οικονομικά στοιχεία εσείς της συγκυβέρνησης αγνοήσατε και με τις υπογραφές σας εκεί στη διυπουργική Ξεπουλήσατε και τα δυο Εθνικά μας και Κερδοφόρα Λιμάνια της Ελλάδας.

Για αυτό και Μόνο, Ντροπή Σας.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Μαΐου 2012, 15:09


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα