Συναισθηματική παραμέληση και εγκεφαλικό

Συναισθηματική παραμέληση και εγκεφαλικό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012, 18:01

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει την αδιαφορία των γονιών τους στην παιδική τους ηλικία είναι πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό ως ενήλικοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν παραμελημένοι και με ελάχιστη υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον κινδυνεύουν περισσότερο από ψυχιατρικές διαταραχές ως ενήλικοι. Η παρούσα έρευνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ. Robert Wilson από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση μεταξύ της συναισθηματικής παραμέλησης και του εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.040 ανθρώπους άνω των 55 ετών, αξιολογώντας τον βαθμό της σωματικής και συναισθηματικής τους κακοποίησης πριν την ηλικία των 18 ετών με βάση ερωτηματολόγια στα οποία απαντούσαν οι συμμετέχοντες ανατρέχοντας στο παρελθόν τους. Ύστερα από 3,5 χρόνια είχαν σημειωθεί 257 θάνατοι.

Αξιολογώντας τα αίτια θανάτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος σε όσους είχαν αναφέρει ένα σχετικό υψηλό επίπεδο συναισθηματικής παραμέλησης στην παιδική τους ηλικία, σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ένα χαμηλό επίπεδο αδιαφορίας από την πλευρά των γονιών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

vita.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012, 18:01


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα