Οι χώρες των BRICS είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, και η Νότια Αφρική. Είναι οι πέντε χώρες του πλανήτη οι οποίες έχουν ένα χαρακτηριστικό, είναι οι φτωχοί του κόσμου. Τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ στην Βραζιλία οι ηγέτες αυτών των χωρών συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους νομισματικό ταμείο, σαν αντίβαρο του ΔΝΤ και την δική τους παγκόσμια τράπεζα, την BRICS Development Bank, με σκοπό καταρχήν να συνδράμει τα μέλη της αλλά και σε όλον τον πλανήτη κατά την κρίση της, θα ενεργοποιεί και θα αναβαθμίζει με οίκους αξιολόγησης της δικής τους ομάδας κρατών.

Για να δούμε τον πλούτο των χωρών αυτών παρατίθενται παρακάτω στοιχεία με την ποσότητα χρυσού κάθε χώρας σε μετρικούς τόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα έχει 1.054,1 , η Ρωσία 1.238,3 , η Βραζιλία 67,2 , η Νότια Αφρική 125,2 και η Ινδία 557,7 .

Στην άλλη όχθη είναι οι πλούσιες χώρες με πρώτη την Αμερική η οποία κατέχει σε μετρικούς τόνους 8.133,5 με δεύτερη την Γερμανία με 3.383,4 και ακολουθεί η Ιταλία με 2.451,8 και η Γαλλία με 2.435,4 .

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ποιος έχει το πάνω χέρι στον πλούτο του κόσμου. Σημειωτέον ότι και το ΔΝΤ κατέχει 2.814 τόνους χρυσού. Ασφαλώς η δύναμη κάθε χώρας δεν είναι μόνο ο χρυσός, είναι και άλλα διαθέσιμα όπως το συνάλλαγμα, οι ενεργειακοί πόροι και βέβαια η πυρηνική δύναμη αλλά και η στρατιωτική υπεροχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαφορά του Δυτικού κόσμου από τις χώρες του Τρίτου κόσμου είναι εμφανής και επίσης είναι ξεκάθαρο το βιοτικό επίπεδο των ομάδων των χωρών της Δύσης από την ομάδα των χωρών του τρίτου κόσμου, ουσιαστικά με τις χώρες που αποτελούν τα BRICS.

Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της 112,5 τόνους χρυσού, γεγονός που την τοποθετεί στην 32η θέση από τις 40 χώρες του κόσμου που κατέχουν σημαντική ποσότητα χρυσού.

Η Ευρώπη σαν κυριαρχούσα οικονομική δύναμη στον κόσμο με το ισχυρό ευρώ αυτήν την εποχή με την νομισματική πολιτική που ασκεί, κατάφερε να έχει αρνητικό πληθωρισμό της τάξης -0,6% και η Ελλάδα -2,8% με τα γνωστά αποτελέσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο κύριος Ντράγκι εφαρμόζοντας την ποσοτική χαλάρωση «έκοψε» χρήμα 1,1 τρισεκατομμύρια, τα οποία μοιράζει στις χώρες του ευρώ εκτός από την Ελλάδα.

Αυτό εκτός από παράλογο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και παράνομο γιατί η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στο ενιαίο νόμισμα.

Η πορεία του αποπληθωρισμού δείχνει την λάθος κατεύθυνση της Ευρώπης. Ο κύριος Ντράγκι δηλώνει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη να φτάσει περίπου το +2% στην ζώνη του ευρώ.

Η Ελλάδα από αυτό το πρόγραμμα δικαιούται κάποιες δεκάδες δισεκατομμυρίων αλλά είναι αποκλεισμένη και εκβιαζόμενη για παράλογες μεταρρυθμίσεις και μνημόνια, καταγράφοντας μεγάλα ποσοστά δυστυχίας εξαιτίας των μνημονίων που μόνο αποπληθωρισμό παράγουν.

Ευτυχώς που προς το παρόν η Ελλάδα θα είναι μόνο παρατηρητής με εκπρόσωπο στην νεοσύστατη τράπεζα των BRICS.

*Παναγιώτης Μπατσαρισάκης: Οικονομικός-Επιχειρηματικός, Σύμβουλος – Αναλυτής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης