Η μειωμένη κίνηση στις εθνικές οδούς σε σχέση με πέρυσι και κυρίως η προσεκτική οδήγηση καθώς και η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως εκτιμούν στελέχη της Τροχαίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των παθόντων από τροχαία ατυχήματα, καθώς εφέτος ήταν 99 άνθρωποι και πέρυσι 145.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά 10 και ελαφρά 85. Το ίδιο χρονικό διάστημα του 2015 καταγράφηκαν οκτώ νεκροί, επτά σοβαρά τραυματίες και 130 ελαφρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, με βάση τα ίδια στοιχεία, μειωμένη ήταν εφέτος η έξοδος των εκδρομέων σε σχέση με πέρυσι από την Αθήνα, ενώ αντίθετα αυξημένη ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, εφέτος από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας έφυγαν 81.718 οχήματα (έναντι 101.402 πέρυσι) και από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου 90.060 (έναντι 102.736 το 2015). Από τη Θεσσαλονίκη εφέτος έφυγαν 161.085 οχήματα έναντι 141.516 πέρυσι.

Όπως σημειώνουν αξιωματικοί της Τροχαίας, αρκετοί και εφέτος επέλεξαν να κάνουν σύντομες αποδράσεις, κυρίως μονοήμερες εκδρομές, λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους που έχει ένα μεγάλο ταξίδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τονίζουν ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια.

Τα μέτρα οδικής ασφάλειας, όπως υποστηρίζουν, στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των «επικινδύνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κ.λπ.).

Η Τροχαία συνιστά στους πολίτες:

– πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες

– να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

– να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων

– να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους

– να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν

– να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων

– να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες

– να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.)

– να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους

– να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης