Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   


Αν αναζητείς ένα πολυτελές SUV με δυναμικό χαρακτήρα και άψογη οδική συμπεριφορά, που διαθέτει τα πιο πρωτοποριακά συστήματα και είναι ικανό να μεταφέρει εσένα και την οικογένειά σου με απόλυτη ασφάλεια, τότε το XC60 θα αποτελέσει μία από τις βασικές επιλογές σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα top class της κατηγορίας

Το 2018 αναδείχθηκε Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς

To XC60 ανήκει στα τρία κορυφαία μεσαία premium SUV που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά μαζί με τα X3 και GLC. Η σουηδική φίρμα κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στα εξαιρετικά προϊόντα της, να κερδίσει την εκτίμηση όχι μόνο των πελατών σε όλο τον κόσμο αλλά και των γερμανών κατασκευαστών, όπως των BMW και Mercedes.

Στον δρόμο κάνει θαύματα με την αέρινη κύλιση και τη λειτουργία της ανάρτησηςΑναμφισβήτητα, η Volvo δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο από κάθε άποψη αυτοκίνητο. Είναι ένα από τα ασφαλέστερα που κατασκευάστηκαν, κάνοντας ρεκόρ στις δοκιμές πρόσκρουσης του ευρωπαϊκού οργανισμού Euro NCAP. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Hakan Samuelsson, το χαρακτήρισε ως τέλειο αυτοκίνητο για τον σημερινό ενεργό τρόπο ζωής, θέλοντας να δείξει τι δουλειά έχουν κάνει οι συνεργάτες του.

Το XC60 απευθύνεται στους οδηγούς με έντονο lifestyle, σε αυτούς που επιζητούν ένα σύγχρονο όχημα, ικανό να κινηθεί με την ίδια άνεση σε όλες τις επιφάνειες, με ευρύχωρη και κομψή καμπίνα και ένα πλήρες πακέτο συστημάτων που ικανοποιεί κάθε επιθυμία του υποψήφιου αγοραστή.

Εκλεπτυσμένο και αποτελεσματικό

Καλόγουστο, με φινέτσα και υψηλές δόσεις πρακτικότητας το εσωτερικό

Ανοίγοντας τις πόρτες, το ξεχωριστό design με τις καθαρές γραμμές, η μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο της κονσόλας, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, οι αεραγωγοί με το κομψό χειριστήριο με μεταλλικό φινίρισμα και τα προσεκτικά επιλεγμένα υλικά δίνουν το στίγμα της οδηγικής απόλαυσης.

Το σαλόνι του οχήματος είναι απλό και στυλάτο. Χωρίς υπερβολές και περισπασμούς. Αυτό που εκτιμήσαμε από τα πρώτα χιλιόμετρα είναι τα καθίσματα. Πιστέψτε μας, τόσο εσείς όσο και οι συνεπιβάτες θα εκτιμήσουν δεόντως την άνεση και τη στήριξη που προσφέρουν τα καθίσματα σε κάθε είδους μετακίνηση. Εξάλλου από ένα τέτοιο αυτοκίνητο, αυτής της αξίας, απαιτείς να βγαίνεις «ατσαλάκωτος» έπειτα από ένα πολύωρο ταξίδι.

Οι χώροι της καμπίνας είναι πλουσιοπάροχοι, φιλοξενώντας ακόμη και πέντε ενήλικες με ελάχιστες παραχωρήσεις, καθώς και τις αποσκευές τους.  

Φουλ από τη βασική έκδοση

Περιλαμβάνει στάνταρ πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού

Αυτό που κάνει τη διαφορά στο XC60 είναι αναμφίβολα οι πρωτοποριακές τεχνολογίες, που περιλαμβάνονται από τη βασική κιόλας έκδοση. Πρόκειται για τρία συστήματα που παρέχουν αυτόματη υποβοήθηση στο τιμόνι και δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να ελέγχει απόλυτα το αυτοκίνητο, αποφεύγοντας πιθανές συγκρούσεις.

Πρώτο και καλύτερο είναι το σύστημα City Safety, δεύτερης γενιάς. Λειτουργεί μέρα και νύχτα, με ταχύτητες έως 60 χλμ./ώρα, και συνοδεύεται από υποβοήθηση τιμονιού, βοηθώντας τον οδηγό να αποφύγει άλλο όχημα, δικυκλιστές, πεζούς, μεγάλα ζώα ή ένα εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά του, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τις ζώνες ασφαλείας και τα φρένα για αυτόματη πέδηση, αν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα. Η υποβοήθηση του τιμονιού στο νέο σύστημα λειτουργεί για ταχύτητες μεταξύ 50 και 100 χλμ./ώρα.

Το «Oncoming Lane Mitigation» (Σύστημα Αποφυγής Οδήγησης στο Αντίθετο Ρεύμα) χρησιμοποιεί επίσης την υποβοήθηση τιμονιού, συμβάλλοντας στην αποτροπή των μετωπικών συγκρούσεων. Το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό, όταν αυτός κινείται ακούσια εκτός της λωρίδας κυκλοφορίας, παρέχοντάς Είναι εύκολο στον χειρισμό του ακόμη και μέσα στα στενά όρια της πόληςτου στη συνέχεια αυτόματη υποβοήθηση στο τιμόνι, ώστε να τον επαναφέρει στη σωστή λωρίδα και έξω από την τροχιά κάποιου αντίθετα ερχόμενου οχήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ενεργό για ταχύτητες ανάμεσα στα 60 και τα 140 χλμ./ ώρα.

Η υποβοήθηση τιμονιού πλέον εφαρμόζεται και στη νέα γενιά του BLIS, του γνωστού συστήματος επιτήρησης τυφλών σημείων, μειώνοντας το ενδεχόμενο συγκρούσεων σε περιπτώσεις αλλαγής λωρίδας. Αν ανιχνευθεί κίνδυνος από επερχόμενο άλλο όχημα πίσω από το XC60, το BLIS λειτουργεί ανακατευθύνοντας το αυτοκίνητο πίσω στη λωρίδα του.

Απολαμβάνεις να το οδηγείς

Έχει εξελιχθεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τα υψηλότερα στάνταρ

Στον δρόμο, το XC60 συμπεριφέρεται άψογα. Η επιτυχία του έγκειται στο γεγονός ότι είναι εύκολο στον χειρισμό του ακόμη και μέσα στα στενά όρια της πόλης, γεγονός που θα εκτιμήσει δεόντως ένας πιο άπειρος οδηγός ή η γυναίκα σας, για παράδειγμα.

Χάρη στο γρήγορο τιμόνι, την ευελιξία και τα συστήματα υποβοήθησης, μπορείς να το παρκάρεις με δύο κινήσεις. Επίσης, το Drive Modes με τα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal, Dynamic, Individual) επιτρέπει την παραμετροποίηση της απόκρισης του γκαζιού, του κιβωτίου, του συστήματος διεύθυνσης, των φρένων, του συστήματος ελέγχου ευστάθειας και τη λειτουργία αυτόματης διακοπής/εκκίνησης του κινητήρα, ανάλογα με το οδόστρωμα και τις συνθήκες.

Η ποιότητα κύλισης είναι σεμιναριακού επιπέδου, όπως και η ηχομόνωση της καμπίνας. Η ανάρτηση, ειδικά αν περιλαμβάνει την έξτρα αερανάρτηση όπως το αυτοκίνητο της δοκιμής, κάνει κυριολεκτικά θαύματα, κατατροπώνοντας οποιαδήποτε λακκούβα βρεθεί στο διάβα σας.

235 ίπποι με κατανάλωση 7 λίτρα

Χαίρεσαι να το οδηγείς σε κάθε διαδρομή

Δύναμη, επιδόσεις και οικονομία. Αυτό είναι το τρίπτυχο του XC60 D5 με τον πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας 1.969 κ.εκ. Το μοτέρ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, «καταπίνοντας» με ευχαρίστηση τα χιλιόμετρα και καίγοντας μόλις 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα στον ανοικτό δρόμο.

Μέσα στην πόλη και με την επιλογή Eco σε λειτουργία η κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες ξεπερνά τα 8,5 λίτρα, τιμή καθόλου απαγορευτική για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Ο κινητήρας έχει την ισχύ για να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, δεν δείχνει να κομπιάζει σε κανένα σημείο και κινεί σβέλτα το βαρύ αμάξωμα σε πιο απαιτητικές διαδρομές με συνεχείς στροφές.

Παράλληλα, αν και diesel, είναι ιδιαίτερα ήσυχος και κουμπώνει ιδανικά πάνω στο στιβαρό πλαίσιο.   

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι χάρη στην αυξημένη απόσταση από το έδαφος – 21,6 εκατοστά με την απλή ανάρτηση και 20,9 με την αερανάρτηση – και το σύστημα τετρακίνησης σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς στο χώμα, στο χιόνι και στη λάσπη, χωρίς τον φόβο να κολλήσεις κάπου ή να «πληγώσεις»το αμάξωμα.

Δεν υστερεί πουθενά

Πατά σε τροχούς 20 ιντσών και στρίβει πιο γρήγορα από όσο περιμένεις

Το XC60 έχει καταφέρει να στρέψει πάνω του το ενδιαφέρον με την πληθωρική προσωπικότητά του και τα έντονα χαρακτηριστικά του. Η έκδοση D5 AWD είναι η πιο ολοκληρωμένη και δεν δείχνει να έχει κανένα ψεγάδι. Η τιμή των 56.030 ευρώ κρίνεται άκρως ανταγωνιστική, εάν λάβουμε υπ’ όψιν την κατασκευαστική αρτιότητα του αυτοκινήτου και τα όσα προσφέρει στον οδηγό.

Δείτε όλες τις εκδόσεις του XC60

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Volvo XC60 D5 AWD  
Κυβισμός (cc) 1.969 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 235/4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 480/1.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 7,2
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 220
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.) 5,5
Εκπομπές Ρύπων CO2 144 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 266,4 €
Μήκος (μέτρα) 4.688
Πλάτος (μέτρα) 1.902
Ύψος (μέτρα) 1.658
Βάρος (κιλά) 1.990
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 505
Τιμή (από…) 56.030€

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης