Για την απαίτηση της Άγκυρας να παραχωρηθούν οι τέσσερις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τούρκους πολίτες, που θα διαμένουν στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι Ν. Αναστασιάδης και Ζ. Κ. Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της ΕΕ, εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της «λευκής βίβλου» και στη συνέχεια ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την τουρκική απαίτηση ο κ. Αναστασιάδης είχε στείλει επιστολή στον κ. Γιούνκερ, αλλά εκ μέρους του τελευταίου δεν υπήρξε απάντηση.

Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, στη σημερινή συνάντηση διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων σε σχέση με τις τέσσερις ελευθερίες και ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στον κ. Αναστασιάδη ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι διμερές, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Συζήτησαν επίσης για το θέμα του Brexit σε σχέση με το θέμα των βάσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κύπριων πολιτών που ζουν εντός των βάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης