Nέα έρευνα καταδεικνύει το σωστό τρόπο για να κάνετε ζέσταμα, και πως αυτό επηρεάζει την απόδοση

Οι πλυομετρικές ασκήσεις όπως τα jump squats (βλέπε φωτό) είναι εξαιρετικές για να αυξήσεις τη δύναμη και τη ταχύτητά σου γι αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται σαν ασκήσεις στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Όσο πιο δυνατά εκτελείτε αυτή την άσκηση, όσο πιο ψηλά δηλαδή φτάνετε τόσο καλύτερα αποτέλεσματα θα έχετε. Μήπως χρειάζεστε ένα boost στη δύναμή σας ? Μία καινούργια μελέτη από το  Journal of Strength & Conditioning Research αναφέρει ότι ο τρόπος που κάνετε προθέρμανση επηρεάζει την εκρηκτικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ανάγκες τις έρευνας ένα group αντρών εκτέλεσε jumps squats με βάρη με 3 διαφορετικές παραλλαγές προθέρμανσης.

Ανακαλύψτε τις προσφορές σε συμπληρώματα διατροφής στο νο1 online κατάστημα συμπληρωμάτων διατροφής protein-shop.gr με δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο τρόπο προθέρμανσης η ομάδα εκτέλεσε 3 sets των 3 επαναλήψεων  πιέσεις squat με μπάρα. Στη δεύτερη προθέρμανση εκτέλεσαν squat 3 sets των 3 επαναλήψεων με λάστιχα αντίστασης και  στη τρίτη κάνανε απλά διατάσεις από 2 φορές με διάρκεια 30secs.

 Τα αποτελέσματα

Τη φορά που το group  έκανε διατάσεις προτού κάνει τη προπόνηση  υπήρξε σημαντική μείωση στη δύναμη για 5 έως 10 λεπτά, πράγμα που μείωσε σημαντικά την απόδοση. Συμπερασματικά οι διατάσεις επηρέασαν αρνητικά την απόδοση .

The winners

Στις μετρήσεις τις έρευνας τόσο τα squat με μπάρα όσο και με το λάστιχο αντίστασης προσέφεραν την ίδια αύξηση στην απόδοση.Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η προθέρμανση με λάστιχο αντίστασης είναι ίσως προτιμότερη για το ευρύ κοινό γιατί οι μπάρες δεν είναι το ίδιο προσβάσιμες από όλους (είτε θα πρέπει να είσαστε σε κάποιο γυμναστήριο ή να έχετε στο σπίτι σας αγορασμένες). Επιλέξτε όποιο τρόπο προθέρμανσης προτιμάται από τους δύο τελευταίους και δείτε τη διαφορά.

Επιμέλεια Τόγιας Κων/νος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης