Ο πυρετός της λοχείας αποτελεί μια όχι τόσο ασυνήθη κατάσταση. Ουσιαστικά, η γυναίκα που πρόσφατα έχει γεννήσει εκδηλώνει πυρετό, ο οποίος μπορεί να είναι και αρκετά υψηλός.

Πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πυρετό στη λοχεία και γι’ αυτό είναι σημαντικό ο γιατρός να κάνει σωστή διάγνωση, ώστε να χορηγηθεί και η ανάλογη θεραπεία. Οι συχνότερες παθήσεις είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Υπερφόρτωση των μαστών: στην περίπτωση αυτή, οι μαστοί είναι πρησμένοι, επώδυνοι και ζεστοί. Δεν υπάρχει, παρ’ όλα αυτά, φλεγμονή από μικρόβιο.

• Μαστίτιδα: τυπικά, μόνο ένα τμήμα από τον ένα μαστό φλεγμαίνει και είναι πρησμένο και ερυθρό. Η μαστίτιδα απαιτεί χορήγηση αντιβιοτικού φαρμάκου. Αν δε θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να κάνει απόστημα.

• Ουρολοίμωξη: η γυναίκα μπορεί να έχει συχνουρία, τσούξιμο στην ούρηση και πόνο στα νεφρά. Είναι συχνότερη στις γυναίκες που είχαν ουροκαθετήρα στη γέννα τους. Απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ενδομητρίτιδα: η φλεγμονή της μήτρας και των γύρω οργάνων προκαλεί αυξημένα και δύσοσμα λόχεια και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία.

• Διαπύηση τραύματος: οι γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή εμφανίζουν πιο συχνά μια τέτοια επιπλοκή. Από την άλλη μεριά, πολλές γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά έχουν μια μικρή τομή στο περίνεο, η οποία σπανίως μπορεί να μολυνθεί.

• Λοίμωξη αναπνευστικού: αυτή είναι πιο συχνή σε γυναίκες που υπεβλήθησαν σε γενική αναισθησία κατά τη γέννα.

• Φλεβοθρόμβωση: η μία γάμπα του ποδιού είναι πρησμένη, ερυθρή και πονάει. Η φλεβοθρόμβωση είναι συχνότερη σε γυναίκες υπέρβαρες, που γέννησαν με επείγουσα καισαρική τομή ή με ιστορικό θρομβοφιλίας. Είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, αφού μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή στους πνεύμονες. Απαιτεί αντιπηκτική αγωγή.

• Άλλες λοιμώξεις. Είναι πιθανό η γυναίκα να είχε κολλήσει κάποιο μικρόβιο πριν από την είσοδο στο μαιευτήριο, το οποίο προκάλεσε πυρετό μετά τη γέννα.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου, MD (London)
MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ
Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης