Σε «θηλιά» που προκαλεί οικονομική ασφυξία τείνει να μετατραπεί η συνεχής επιβολή φόρων στα ακίνητα μη εξαιρουμένων όσων ανήκουν σε κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που πολλά εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τα ιδρύματα της Μαγνησίας, τα οποία έχουν στην ιδιοκτησία τους έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων και τα οποία έχουν προέλθει από δωρεές και κληρονομιές. Στην περίπτωση του Ορφανοτροφείου και του Γηροκομείου Βόλου, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που καλούνται να καταβάλουν, αγγίζει το ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αναλυτικά το ποσό που καλείται να καταβάλει το Γηροκομείου Βόλου για τα 60 περίπου ακίνητα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οικόπεδα και αγροτεμάχια τα οποία μέχρι πρότινος δεν φορολογούνταν, αγγίζει τις 57.000 ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη επιβάρυνση υπάρχει και για το Ορφανοτροφείο Βόλου το οποίο έχει στην κυριότητά του 15 περίπου ακίνητα για τα οποία θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 25.000 ευρώ! Όπως ανέφερε, μιλώντας στο magnesianews.gr ο διευθυντής του Γηροκομείου Βόλου Κώστας Τριχιάς, «η επιβολή ακόμη ενός φόρου στα ακίνητα φέρνει για ακόμη μία φορά το ίδρυμα σε δυσχερή θέση, μιας και μόλις πριν από λίγο καιρό το Γηροκομείο μετά από ένα μεγάλο διάστημα οικονομικής ασφυξίας κάταφερε, με τη βοήθεια της νέας διοίκησης, να πάρει μια “ανάσα”».

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τριχιάς αναφέρει ότι «το ίδρυμα επιβαρύνεται και μ’ ένα μεγάλο ποσό που ξεπέρασε τις 60.000 ευρώ για τη χρήση του 2012 ως Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), ενώ δυσβάσταχτο είναι το βάρος και από την αναγκαστική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το Γηροκομείο, ποσό που αυξάνει κατά 25.000 ευρώ τη συνολική φορολογική επιβάρυνση για το ίδρυμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης