Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλαδιτών τοξικομανών, που έρχονται στην Κύπρο για αποτοξίνωση, λόγω της προσφοράς θεραπείας με υποκατάστατα, η οποία προσφέρεται μεν στην Ελλάδα, αλλά οι λίστες αναμονής είναι μακρές.

Την ίδια στιγμή, εγκαταλείπουν, την Κύπρο, οι Ελληνοπόντιοι τοξικομανείς, λόγω αδυναμίας να βρουν εργασία. Τα παραπάνω αποτελούν -σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης»- διαπιστώσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) και είναι το αποτέλεσμα μελέτης του αριθμού των χρηστών που αποτείνονται για θεραπεία σε όλα τα συμβουλευτικά και θεραπευτικά κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, για τα κέντρα «Γέφυρα» στη Λευκωσία «και Σωσίβιο» στη Λεμεσό, τα οποία προσφέρουν προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, το ΕΚΤΕΠΝ παρατήρησε ότι, από το 2010 και μετά, παρατηρείται αύξηση στις αιτήσεις Ελλαδιτών και παράλληλα μείωση στις αιτήσεις Ελληνοποντίων.

Οι λειτουργοί του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά επισημαίνουν ότι η φυγή των Ελληνοποντίων, ιδιαίτερα από την επαρχία Πάφου, διαφαίνεται και στον γενικό πληθυσμό και είναι το αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανεργίας, που δεν τους επιτρέπει να βρουν εργασία.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα του ΕΚΤΕΠΝ είναι ότι υπάρχει περαιτέρω σταθεροποίηση- έως και μείωση- του αριθμού Ελληνοκυπρίων που ζητούν θεραπεία, λόγω χρήσης ηρωίνης. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τους αλλοδαπούς, αφού η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία, για την οποία αποτείνονται για βοήθεια. Το 2011, το 80% των αλλοδαπών ανέφερε την ηρωίνη ως την κύρια ουσία κατάχρησης, σε σχέση με το 30% των Ελληνοκυπρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους, αλλά όχι και στους αλλοδαπούς, παρατηρείται και μείωση στην ενδοφλέβια χρήση. Για τους λειτουργούς του ΕΚΤΕΠΝ, οι λόγοι που, πιθανόν, συνέβαλαν στη σταδιακή σταθεροποίηση και μείωση της χρήσης ηρωίνης ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους είναι οι εξής: – Μείωση στη διαθεσιμότητα της ηρωίνης, η οποία παρατηρείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας, που δημοσιεύτηκαν στην ετήσια έκθεσή του, το 2011, υπολογίζεται ότι μειώθηκε η παγκόσμια παραγωγή οπίου, σε σχέση με τα πρωτοφανή επίπεδα του 2007, κυρίως λόγω μείωσης της παραγωγής στο Αφγανιστάν, από 6.900 τόνους το 2009, σε 3.600 τόνους το 2010.

– Μείωση στον αριθμό των ατόμων που δοκιμάζουν ηρωίνη. – Στροφή προς νέες συνθετικές ουσίες. – Εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της βλάβης (π.χ. θεραπεία υποκατάστασης). – Επέλαση crystal meth. Μπορεί να μειώθηκε η χρήση ηρωίνης από τους Ελληνοκυπρίους, παρατηρείται, όμως, ανησυχητική στροφή προς τις μεθαμφεταμίνες.

Κυρίως, καθιερώθηκε η κρυσταλλική ουσία, που ακούει στα ονόματα «crystal meth» ή «crystal ice» και, μάλιστα, το 2010 και το 2011, είχαν ζητήσει βοήθεια 14 άτομα. Σε σχέση με την κοινή χρήση σύριγγας, η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών -κυρίως, της ηπατίτιδας και του AIDS- και πάλι υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και αλλοδαπούς.

Τις τελευταίες 30 ημέρες, το 62,5% των αλλοδαπών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε σύριγγα από κοινού με άλλους, σε σχέση με το 38% των Ελληνοκυπρίων.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης