Απογοητευτικά είναι να δεδομένα στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταστημάτων, ιδιαίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η κρίση, αναγκάζει τα νοικοκυριά σε περικοπές ακόμη και στα βασικά, δηλαδή στα τρόφιμα, αφού οι έρευνες της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι υπάρχει μείωση Τζίρου -14,5% στα Καταστήματα τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια μοίρα μπαίνουν και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, με είδη όπως η ένδυση και υπόδηση με πτώση τζίρου που φτάνει το -16,8%.

Στα Φαρμακευτικά και καλλυντικά η αντίστοιχη μείωση είναι στο -22,8% ενώ τέλος στα έπιπλα – ηλεκτρικά είδη και τον οικιακό εξοπλισμό αγγίζει το τρομακτικό ποσοστό του -20,9%.

Την ίδια ώρα μόνο 10% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη, ενώ το 69% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι η ύφεση θα αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα σε επιδημία τείνουν να μετατραπούν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, με σχεδόν το 28,3% των καταστημάτων να παραμένουν για χρόνια κλειστά, χωρίς να διαφαίνεται πιθανότητα επαναλειτουργίας τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι σε σύνολο 6.532 επιχειρήσεων /επαγγελματικών στεγών, στην Αθήνα οι 1.850 είναι κλειστές.
Τη θλιβερή εικόνα με τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, επιβεβαίωσε και η ΓΣΕΒΕΕ, δίδοντας παραπάνω στοιχεία, τα οποία εξειδικεύουν τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Έτσι στην Πανεπιστημίου τα λουκέτα φτάνουν στο 34,7%, στη Σταδίου στο 42%, στην Εμ. Μπενάκη στο 38% και στην Ακαδημίας στο 31%.

Τα βασικά αίτια για το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι, τα υψηλά ενοίκια, η μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, η αλλαγή της φυσιογνωμίας του εμπορικού κέντρου και βεβαίως, η αποχώρηση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η σκοτεινή εικόνα στο χώρο των επιχειρήσεων, γίνεται πονοκέφαλος όταν οι βιοτέχνες προειδοποιούν για κλείσιμο και άλλων 55.000 επιχειρήσεων μέσα στο 2013,με ταυτόχρονη απώλεια 195.000 θέσεων εργασίας.

Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος μέχρι τις αρχές του 2014 και 64.000 από αυτές είναι εμπορικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων θα είναι γι αυτό το χρονικό διάστημα 55.000 λουκέτα εκ των οποίων 20.000 εμπορικές. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας 195.000 (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Όσο για αισιοδοξία προς το καλύτερο; Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το ενώ το 33% των επιχειρηματιών βλέπει ανάκαμψη από το 2020 και μετά.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης