Συντονιστείτε στο web zougla radio

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή τυχόν νέων βίαιων επεισοδίων, εν όψει της απογευματινής συγκέντρωσης έξω από το παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις της αστυνομίας ενισχύονται με αποστολές ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα. Το μεσημέρι ξεκίνησε η σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, προκειμένου να συζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θέματος, που πλέον μοιάζει σαν βραδυφλεγή βόμβα, με τους εξοργισμένους κατοίκους να ζητούν άμεση λύση και μέτρα προστασίας. Στις 18.00 το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσει για το ίδιο ζήτημα το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη τις τελευταίες ημέρες, αλλά ουδείς πίστευε ότι η κατάσταση θα οδηγούνταν εκτός ελέγχου, με εκατοντάδες μέλη της Χρυσής Αυγής να παρεισφρέουν στις συγκεντρώσεις για τη δολοφονία του 29χρονου Αθ. Λαζανά και να επιτίθενται κατά αστυνομικών και μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς,  ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, αλλά και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησαν στο zougla radio για το θέμα της μετανάστευσης και για τα θλιβερά επεισόδια στην περιοχή.

Τα ντοκουμέντα της επόμενης μέρας

Εικόνες καταστροφής κατέγραψε η κάμερα της zougla.gr το πρωί της Τετάρτης, μία ημέρα δηλαδή μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις Ιτιές της Πάτρας μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και της αστυνομίας.

Σπασμένα κάγκελα και μάρμαρα. Δρόμοι γεμάτοι πέτρες και άλλα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως πολεμοφόδια οι πρωταγωνιστές των θλιβερών επεισοδίων, πολιορκώντας για πολλές ώρες την είσοδο του κτηρίου της Πειραϊκής – Πατραϊκής, μέσα στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο μετανάστες.

Η χθεσινή βραδιά ήταν εφιαλτική και ο χώρος περιμετρικά του παλιού εργοστασίου θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η αστυνομία και ο ΟΛΠΑ προέβησαν στις σχετικές ενέργειες και λίγο μετά τις 11.00 ξεκίνησαν οι διαδικασίες μεταφοράς των μεταναστών.

Ρεπόρτερ της zougla.gr βρίσκεται από το πρωί στο σημείο και αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί μία ημέρα μετά.


Δείτε σημερινές φωτογραφίες από το κτήριο της Πειραϊκής – Πατραϊκής.


Δρόμοι γεμάτοι πέτρες και υπολείμματα δακρυγόνων


Η είσοδος του κτηρίου


Βομβαρδισμένο τοπίο


Σπασμένα κάγκελα


Φοβισμένοι μετανάστες απομακρύνονται από το κτήριο


Επιχείρηση της αστυνομίας και του ΟΛΠΑ για τη μεταφορά των μεταναστών


Το καταφύγιο που βρίσκουν οι μετανάστες στο παλαιό κτήριο


Προσπάθειες καθαρισμού του εξωτερικού χώρου της «Πειραϊκής – Πατραϊκής»


Εικόνες καταστροφής

Πέντε συλλήψεις

Σε πέντε συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στις Ιτιές της Πάτρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αρχικά συγκεντρώθηκαν 200 κάτοικοι της περιοχής παραλίας Ιτεών, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για τη δολοφονία του 29χρονου Θανάση Λαζανά, που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τρεις νεαρούς Αφγανούς, εκ των οποίων συνελήφθη ο ένας, ηλικίας 17 ετών, αλλά και για τη διαμονή μεταναστών στο εργοστάσιο.

Όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στις εγκαταστάσεις, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο χώρος τόσο στην Ακτή Δυμαίων όσο και ευρύτερα στη λιμενική ζώνη, μέχρι το ύψος της οινοπνευματοποιίας Σπηλιόπουλου, θύμιζε πεδίο μάχης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτήριο με τη χρήση μπουλντόζας, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε 3 αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και, αφού χτύπησαν τον έναν εξ αυτών, κατάφεραν να του πάρουν τη μηχανή. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτή και έκαναν βόλτες στην Ακτή Δυμαίων.

Το χρονικό – Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν χθες – Δείτε σχετικά video και φωτογραφίες

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στις Ιτιές της Πάτρας, όπου πριν από έξι ημέρες ο 29χρονος Θανάσης Λαζανάς, κάτοικος της περιοχής, έχασε τη ζωή του ύστερα από επίθεση τριών υπηκόων Αφγανιστάν.

Μέλη της Χρυσής Αυγής πολιορκούσαν για πολλές ώρες την είσοδο του κτηρίου της Πειραϊκής – Πατραϊκής, μέσα στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο μετανάστες. Κρατώντας σίδερα, καδρόνια, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, άρχισαν να τα πετούν προς τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά της, η αστυνομία επιχείρησε να τους απωθήσει, κάνοντας χρήση δακρυγόνων.


(Φώτο: patratv)

Ένα μέλος της Χρυσής Αυγής τραυματίστηκε ελαφρά και το παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Ο χώρος τόσο στην Ακτή Δυμαίων όσο και ευρύτερα στη λιμενική ζώνη, μέχρι το ύψος της οινοπνευματοποιίας Σπηλιόπουλου, θύμιζε πεδίο μάχης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτήριο με τη χρήση μπουλντόζας, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.


(Φώτο: patratv)

Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε 3 αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και, αφού χτύπησαν τον έναν εξ αυτών, κατάφεραν να του πάρουν τη μηχανή. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτή και έκαναν βόλτες στην Ακτή Δυμαίων.

Παράλληλα, έβαλαν φωτιά σε φορτηγό αυτοκίνητο αλλά και σε χόρτα γύρω από τις γραμμές του τρένου. Στην ευρύτερη περιοχή σταθμευμένα οχήματα και κάδοι απορριμμάτων τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ δεν έλειψαν και οι φθορές στο δίκτυο της Δ.Ε.Η..

Νωρίτερα, στις 18.25 το απόγευμα της Τρίτης, περίπου 200 κάτοικοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κτήριο της Πειραϊκής-Πατραϊκής, το οποίο σημειωτέον φυλάσσεται από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που έχουν φθάσει από την πρωτεύουσα.


(Φώτο: patratv)

Οι κάτοικοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από την περιοχή και τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Όπως ανέφεραν, η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη λόγω της παρουσίας των μεταναστών στην περιοχή.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων από την Αθήνα.


(Φώτο: patratv)

Πριν από την απόπειρα εφόδου στο κτήριο της Πειραϊκής – Πατραϊκής, περίπου 300 άτομα ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στην Ακτή Δυμαίων, στο ρεύμα προς Πάτρα, με δυνάμεις της αστυνομίας να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τους.

Στις τάξεις των κατοίκων είχαν παρεισφρήσει μέλη της Χρυσής Αυγής, από τα οποία οι κάτοικοι απαιτούσαν να αποχωρήσουν και να μην επιχειρήσουν να καπηλευτούν τον θάνατο του 29χρονου.

Ωστόσο, τα μέλη της παρέμειναν στο σημείο, τραγουδώντας, μεταξύ άλλων, τον Εθνικό Ύμνο.

Στις 17.50 το απόγευμα, κάτοικοι από τις νοτιοδυτικές συνοικίες της Πάτρας απέκλεισαν την Εθνική στο ύψος της Πειραϊκής-Πατραϊκής, δυσκολεύοντας έτσι και την είσοδο των οχημάτων στο νέο λιμάνι. Ακολούθησαν μικροεπεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων και των οδηγών κυρίως μεγάλων φορτηγών που ήθελαν να εισέλθουν στον συγκεκριμένο χώρο.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης των τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, με αντιπροσωπεία των κατοίκων, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Θ. Λαζανά από τους παράνομους μετανάστες.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος, Σοφία Κάνιστρα, οι πρόεδροι των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ιτεών και Κρύα Ιτεών, Κώστας Δημητριάδης και Ιωάννης Τίτος, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Συλλόγων και αντιπροσωπεία κατοίκων του Νοτίου Διαμερίσματος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Δημαράς ζήτησε συντονισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ενημέρωσε τους κατοίκους για τη σύσκεψη η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13.00 το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο.

Πηγές: patrastimes, dete, pelop, thebest, patratv

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Ανακοινώνεται ότι, τις απογευματινές ώρες χθες 22-05-2012, έξω από την κεντρική είσοδο του παλιού εργοστασίου της «Πειραϊκής Πατραϊκής», που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Πάτρας, είχαν προγραμματιστεί και πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις από κατοίκους της περιοχής, με τη συμμετοχή 350 περίπου ατόμων, κυρίως μελών της «Χρυσής Αυγής».

Τα περισσότερα από τα άτομα που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, επιτέθηκαν επανειλημμένως κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν διατεθεί στο σημείο για λήψη μέτρων τάξης και επιχειρούσαν διαδοχικά να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του κτηρίου.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και βιαιότητα, καθώς εκσφενδόνισαν κατά των αστυνομικών και των υπηρεσιακών οχημάτων μεγάλο όγκο από πέτρες, κροτίδες καθώς και αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές, ενώ χρησιμοποίησαν ξύλα, στυλιάρια, λοστούς και άλλα αντικείμενα. Πολλά από τα άτομα είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη και κουκούλες.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε Νοσοκομείο. Επιπλέον προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε ένα υπηρεσιακό λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού, καθώς επίσης σε ένα περιπολικό και δύο υπηρεσιακές μοτοσικλέτες.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τα άτομα με τη χρήση των αναγκαίων μέσων.

Προσήχθησαν 22 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν μέχρι στιγμής πέντε, ενώ αναζητούνται και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Δημήτρης Αλέκου
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Διαβάστε επίσης:
Επίθεση εναντίον βουλευτή της Χρυσής Αυγής και δημοσιογράφου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 22:58
Νεκρός 29χρονος μετά από συμπλοκή με αλλοδαπούς, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Μαΐου 2012, 15:55

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης