Σφοδρή κακοκαιρία, με χιονόπτωση, ισχυρούς ανέμους και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, πλήττει εδώ και αρκετές ώρες πολλές περιοχές της Επικράτειας, με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμη και -10 βαθμούς Κελσίου σε ορεινά σημεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό είναι ότι η θερμοκρασία το πρωί στο Νευροκόπι σημείωσε «βουτιά», δείχνοντας -7 βαθμούς, στη Φλώρινα -5 και στην Πτολεμαΐδα -3 βαθμούς Κελσίου.

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να χτυπήσουν εκ νέου τη χώρα έντονα καιρικά φαινόμενα, με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και βοριάδες, που θα φτάνουν ακόμα και τα 8 μποφόρ στα πελάγη.

Η κάθοδος πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τις βόρειες χώρες και κυρίως από τη Ρωσία θα κρατήσει τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι και την Τετάρτη. Από το βράδυ της Δευτέρας έως και το απόγευμα της Τρίτης προβλέπονται χιόνια και στην Αττική .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο κρύα ημέρα προβλέπεται να είναι αύριο, Τρίτη, με ολικό παγετό σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Επίσης, αναμένεται να χιονίσει στην Εύβοια και στις ορεινές περιοχές των Κυκλάδων, των Σποράδων αλλά και της Κρήτης.

Ολικός παγετός προβλέπεται σε Καρπενήσι, Μέτσοβο, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Τρίπολη, όπου το θερμόμετρο θα πέσει στους -8 με -10 βαθμούς Κελσίου.

Aναλυτικά η πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό:


Στενή Ευβοίας

«Θερίζει» το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο να φτάνει κάτω από το 0 σε περιοχές όπως το Νευροκόπι, η Δράμα και η Φλώρινα.

Συννεφιασμένος είναι ο καιρός από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην εξέλιξη της ημέρας προβλέπονται χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Νεφώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν από νωρίς στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Ο υδράργυρος έπεσε στον 1 βαθμό στις Σέρρες, τη Βέροια και το Κιλκίς. «Βουτιά» στους -7 βαθμούς έκανε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ στους -2 βαθμούς στη Δράμα.

Αρνητικές θερμοκρασίες και στη Δυτική Μακεδονία, όπου το θερμόμετρο έδειξε -5 βαθμούς στη Φλώρινα και -3 στην Πτολεμαΐδα. Θερμοκρασίες υπό το μηδέν και στη Θράκη, με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στην Αλεξανδρούπολη (-2) και το Σουφλί (-1).


Ελατοχώρι Πιερίας

Σύμφωνα με την αστυνομία, εξαιτίας του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί από την Άρνισσα προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας του Νομού Πέλλας (από το 15ο έως το 25ο χλμ.).


Πυκνές νεφώσεις στο Παλούκι Ηλείας

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις και στις παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο ή χιόνι. Εξασθένηση των φαινόμενων από το απόγευμα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, ενισχυμένοι από το απόγευμα σε 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νησιά του Ιονίου, όπου ενδέχεται να βρέξει. Βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση το βράδυ στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία, οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας. Από το βράδυ θα χιονίσει και στις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς καθώς και στα υπόλοιπα τμήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα γίνουν βόρειοι βορειοανατολικοί και θα ενισχυθούν σε 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το βράδυ καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: παροδικές νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στις νότιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά, ενώ χιονόνερο ή χιόνι θα σημειωθεί και στα πεδινά των βόρειων περιοχών.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα ενισχυθούν και στα βόρεια σε 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Από το βράδυ θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτική τιμή υψόμετρου 500 μέτρα).
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ, όμως, θα ενισχυθούν σε 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, οπότε θα σημειωθεί χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτική τιμή υψόμετρου 200 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 ενισχυμένοι από το απόγευμα σε 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Δορυφορική εικόνα από την Ανατολική Μεσόγειο


Συννεφιά στη Σκόπελο

Συμβουλές προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρέχει συμβουλές ασφάλειας στους πολίτες για την κακοκαιρία:

– Να ενημερώνεστε διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κ.λπ.) για την εξέλιξη των καιρικών φαινοµένων. Επίσηµες πηγές ενηµέρωσης είναι η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.).

– Σε περίπτωση ανάγκης, καλέστε την αστυνοµία (100), την Πυροσβεστική (199) ή το ΕΚΑΒ (166).

– Αναγράψτε τα παραπάνω τηλέφωνα σε εµφανές σηµείο µέσα στο σπίτι και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τα γνωρίζουν.

– Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποµνηµονεύσουν σηµαντικά οικογενειακά στοιχεία, όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού, το κινητό σας τηλέφωνο, κ.λπ..

– Εξηγήστε σε όλα τα µέλη της οικογένειας πώς να αναγνωρίζουν ήχους που προµηνύουν καταστροφή (π.χ. σειρήνες), πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιµοποιούν το πυροσβεστήρα, πώς να καλούν σε βοήθεια, κ.λπ..

– Προµηθευτείτε εφόδια πρώτης ανάγκης, όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο µε µπαταρίες και πυροσβεστήρα.

– Εξοπλιστείτε µε κουτί πρώτων βοηθειών.

– Σε όλες τις περιπτώσεις λάβετε ειδική µέριµνα για τα παιδιά και τους ηλικιωµένους.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε:

– Ενηµερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και λάβετε υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό σας, το είδος των καιρικών φαινοµένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κ.λπ.).

– Προγραµµατίστε τη µετακίνησή σας, έτσι ώστε να µη συµπέσει µε την αιχµή των καιρικών φαινοµένων.

– Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ηµέρας, προτιµώντας τις κεντρικές αρτηρίες και αποφεύγοντας τους δυσπρόσιτους και ερηµικούς δρόµους. Επιπλέον, ενηµερώστε τους οικείους σας για τη διαδροµή που προτίθεστε να ακολουθήσετε.

– ΜΗΝ αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της ΕΜΥ και τις υποδείξεις των κατά τόπους αρµόδιων φορέων, όπως η Τροχαία, το Λιµενικό, η Πυροσβεστική, κ.λπ..

– Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας, προτού επιχειρήσετε οποιαδήποτε µετακίνηση.
Εξοπλίστε το όχημά σας µε όλα τα απαραίτητα µέσα αντιµετώπισης έντονων καιρικών φαινοµένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, κουτί πρώτων βοηθειών, αδιάβροχα, οµπρέλες, γαλότσες, φακό, κ.ά.).

– Εάν είναι απαραίτητο να µετακινηθείτε πεζή, φορέστε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προκειµένου να αποφύγετε τραυµατισµούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώµατος και των πεζοδροµίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειµένων από υπερβολικό άνεµο ή χαλαζόπτωση.

– Προτιµήστε τα µέσα µαζικής µεταφοράς για τις µετακινήσεις σας.

– Παραµείνετε ήρεµοι και υποµονετικοί. O πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αντίθετα, επιβαρύνει την κατάσταση.

Μετά την κακοκαιρία

– Να ενηµερώνεστε συνεχώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κ.λπ.) για τυχόν επίσηµες προειδοποιήσεις ή συµβουλές.

– Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία, για να καταγράψετε πιθανές ζηµιές.

– Αν µετά την καταγραφή των ζηµιών, χρειάζεστε επείγουσα βοήθεια, ειδοποιήστε τις αρµόδιες Αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης