Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με ειδική ανακοίνωσή της προειδοποιεί για τη διατήρηση της κακοκαιρίας στη χώρα έως και τη Δευτέρα το βράδυ.Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι τα εξής:

-Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπως και στο βόρειο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Άνεμοι νοτιοδυτικοί ισχυροί στο Αιγαίο με ριπές που θα φθάνουν και τα 8 μποφόρ στις Σποράδες ειδικά.
Θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας ιδιαιτέρως στη βόρεια Ελλάδα ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις από υψόμετρο 700 μέτρων και πάνω.

Τα φαινόμενα θα διατηρούν και τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το επόμενο 48ωρο

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά, το βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και το Ιόνιο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα δυτικά ηπειρωτικά, το Ιόνιο, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Επίσης, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμου θα σημειωθούν στην πορεία του «Ζήνωνα», δηλαδή στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου, στη Θεσσαλία, στις βορειότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, στις νοτιότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σποράδες, και στη Βόρεια Εύβοια από τις πρωινές ώρες έως το μεσημέρι, και στη συνέχεια και έως τις πρώτες βράδυνες ώρες στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

Κυριακή πρωί (χάρτης forecastweather)

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 8 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 16, και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 20.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από συνεχώς μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, και παροδικά από το πρωί έως και το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές και νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το πρωί.


(H πορεία του «Ζήνωνα» όπως καταγράφεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

Στη Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις έως και το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το πρωί θα γίνουν δυτικοί 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους έως και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.

O καιρός της Δευτέρας

Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Μέχρι το μεσημέρι η Ήπειρος, μέχρι το βράδυ η Θράκη και η ανατολική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις κυρίως πάνω από τα 700 μ., τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα (κυρίως τις πρωινές ώρες). Στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από τα 700 μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Υδροστρόβιλος στον κάμπο της Ζακύνθου

Πηγές: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, forecastweather, weather
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης