«Περιμένω στο γραφείο κινήσεως του “Ευαγγελισμού” από τις 09.30 το πρωί και ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά μου για εισαγωγή. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε μένα αλλά σε πολύ κόσμο. Βγαίνουν στις τηλεοράσεις και ευαγγελίζονται ευημερία και διώχνουν τους εργαζομένους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η προσωπική μαρτυρία ενός ασθενούς ο οποίος έκανε το λάθος να… επισκεφθεί χθες τον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο είναι εμφανές πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις μαζικές ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και καιρό. Τα κονδύλια για την υγεία είναι ελάχιστα. Το ολιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει τον κόσμο, με αποτέλεσμα ο κάθε πολίτης να βιώνει τον προσωπικό του Γολγοθά.

Χθες ο Σύλλογος των Ειδικευομένων Γιατρών του «Ευαγγελισμού» δημοσιοποίησε φωτογραφίες από μια «τυπική εφημερία» στο νοσοκομείο που μπροστά τους θα λυγίσει και ο πλέον άκαμπτος χαρακτήρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες, με τους ανθρώπους να στοιβάζονται σε ράντζα και τους συγγενείς τους να ξεροσταλιάζουν στους διαδρόμους, θυμίζουν το σύστημα υγείας κάποιας τριτοκοσμικής χώρας.

Οι γιατροί τονίζουν ότι η φωτογραφία αποδεικνύει πως «οι άρρωστοι πετιούνται σαν ανθρώπινα τσουβάλια ανάμεσα στα νοσοκομεία, για να βρουν τις απαιτούμενες ειδικότητες (Αττικό -Σισμανόγλειο – Ευαγγελισμός) και εξετάσεις (Ευαγγελισμός – Ιπποκράτειο – Ευαγγελισμός)».

«Ευθύνες δεν υπάρχουν πουθενά, αλήθεια;» αναρωτιούνται στην ανακοίνωσή τους και υπογραμμίζουν ότι «πρέπει να καταλήξει ασθενής μέσα στο ασθενοφόρο καθ’ οδόν για αξονική για να αποδοθούν»;

Η «αφοπλιστική» απάντηση του υπουργού Υγείας

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των πολιτών, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε μία επικοινωνιακού τύπου και ομολογουμένως «αφοπλιστική» δήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα αποτελεί «καθημερινό φαινόμενο στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία».

Ο υπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι από χθες λειτουργεί κανονικά ο αξονικός τομογράφος στον «Ευαγγελισμό».

Ο Άδ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο αξονικός τομογράφος χάλασε την Παρασκευή και ήδη από τις 11.00 το πρωί της Πέμπτης λειτουργεί κανονικά. Επίσης, είπε ότι περίπου σε έναν μήνα το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα παραλάβει νέο αξονικό τομογράφο, μέσω ΕΣΠΑ.

Ερωτηθείς για τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ειδικευόμενοι του «Ευαγγελισμού», όπου φαίνονταν ασθενείς να είναι συνωστισμένοι στα επείγοντα, σχολίασε:

«Τους ευχαριστώ για αυτήν τη φωτογραφία. Δεν ξέρω, βέβαια, γιατί την έβγαλαν τώρα. Έπρεπε να την έχουν βγάλει εδώ και πολλούς μήνες, καθώς αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία, εκεί όπου συγκεντρώνονται οι ασθενείς».

«Την κινητικότητα και τον αναπροσανατολισμό κάποιων νοσοκομείων την κάνουμε και για αυτό το φαινόμενο. Φυσικά, θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις. Δεν θα λυθεί αυτό μόνο με την κινητικότητα. Μπορεί να πάμε σε μια λογική, όπως στο εξωτερικό, να υπάρχουν ανεξάρτητα ΤΕΠ, όπου θα γίνεται διαχωρισμός των ασθενών που πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Τώρα, αυτό που συμβαίνει στην πράξη, είναι ότι όλοι θέλουν τα μεγάλα νοσοκομεία, άρα έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση ασθενών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και για κάποια ώρα, μέχρι να κατευθυνθεί ο κάθε ασθενής στον θάλαμό του, δημιουργείται αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι κάτι καινούργιο» τόνισε.

Όταν ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις αναφορές του στους συνδικαλιστές και την ιδεολογική τους ταυτότητα, είπε ότι «καθένας πρέπει να λέει με υπερηφάνεια την ιδεολογική του ταυτότητα».

«Όπως εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος δεν πρέπει να λέει ότι είναι συνδικαλιστής μεν -για παράδειγμα ο κ. Βαρνάβας- ΣΥΡΙΖΑ δε. Δεν μιλά μόνο ως συνδικαλιστής, μιλά και ως ΣΥΡΙΖΑ ο συγκεκριμένος. Σήμερα το πρωί μιλούσα με έναν κύριο που τυγχάνει να είναι ΚΚΕ, το είπε μάλιστα και ο ίδιος. Δεν το λέω απαξιωτικά. Το λέω, ώστε αυτός που παρακολουθεί, να καταλαβαίνει, αυτός ο οποίος μιλά, από ποια σκοπιά λέει ό,τι λέει» πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε και την απόφαση για τους 59 ιατρούς των οποίων οι συμβάσεις διακόπηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, για τέσσερις μήνες, λέγοντας:

«Από τους 87 ιατρούς που είχαμε θέσει υπό έλεγχο, των 59 οι εξηγήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς και έχουν τεθεί επί τετραμήνου εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στο τετράμηνο αυτό προβλέπει ο κανονισμός να συνεχιστεί ο έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να κριθεί αν θα προχωρήσουμε σε οριστική διαγραφή τους» είπε ο υπουργός Υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης