Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Εθνική Επιτροπή δικαίωσης διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 17.00 μπροστά από το προξενείο του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 23, Σύνταγμα), στη μνήμη των θυμάτων του Σουμγκάιτ.

Η πολιτική διένεξη ανάμεσα στην Αυτόνομη Περιοχή του Ορεινού Καραμπάγ και τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν χρονολογείται από την αρχή της σοβιετικής επανάστασης, όταν με αυθαίρετη απόφαση του Στάλιν οδηγήθηκε ο αρμενικός αυτός θύλακας στη Σ.Σ.Δ. του Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 οι κάτοικοι της περιοχής (σε ποσοστό 95% Αρμένιοι) ζήτησαν με ειρηνικό τρόπο την αυτοδιάθεσή τους. Η απάντηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν η βία όχι μόνο στο Καραμπάγ αλλά και σ’ όλη την επικράτειά του.

Σαν σήμερα, το 1988, Αζέροι υποστηριζόμενοι από το επίσημο κράτος ξεκίνησαν τα πογκρόμ, τους ξυλοδαρμούς και τις σφαγές εναντίον των κατοίκων του Σουμγκάιτ. Ακολούθησαν στο Μπακού, στο Κιροβαμπάντ και σε άλλες πόλεις γεγονότα πανομοιότυπα μ’ αυτά της Κωνσταντινούπολης του ΄55.

Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την αρνητική της πολιτική. Η κατάφορη ιστορική παραποίηση, η πολεμοχαρής ρητορική της, η συνεχιζόμενη καταστροφή πολιτιστικών μνημείων, ο ξέφρενος στρατιωτικός εξοπλισμός, ο αποκλεισμός της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας του ορεινού Καραμπάγ, οι καθημερινές στρατιωτικές προκλήσεις δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης