Στην Καβάλα βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλος Βεντούρης, μαζί με τον υποδιοικητή της Παύλο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας Υγείας κ Γιώργο Παππού, Διοικητές διαφόρων μεγάλων Νοσοκομείων των Σερρών, Αλεξανδρούπολης του Ιπποκράτειου και του ΑΧΕΠΑ, και τους διευθυντές τους.

Τους υποδέχτηκαν ο Διοικητής του ΓΝΚ Χρήστος Κοπατσάρης και η αναπληρωτής Διοικήτρια Στέλλα Παπαδοπούλου. Το θέμα της συνάντηση αυτής ήταν τα «Πρωτόκολλα Ποιότητας»των ακτινολογικών και απεικονιστικών εργαστηρίων των τμημάτων Έκτακτων Περιστατικών, των Εξωτερικών Ιατρείων, και των γραφείων κίνησης το Νοσοκομείου Καβάλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Κοπατσάρης έχουν επιλεγεί κάποια νοσοκομεία, ανάμεσα στα οποία και το δικό μας -μαζί με αυτά της Αλεξανδρούπολης, των Σερρών, το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο-, τα οποία θα εφαρμόσουν κάποια συστήματα ποιότητας ως πρότυπα και νοσοκομεία αναφοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Κοπατσάρη, «Αυτό που μας τιμά είναι ότι επελέγη από την ΥΠΕ η συνάντηση σε όλη την Βόρεια Ελλάδα να γίνει στην Καβάλα. Κάτι που για μας δείχνει και ενισχύει έμπρακτα τον περιφερειακό χαρακτήρα που έχει το ΓΝΚ, αλλά και ένα κομβικότερο χαρακτήρα συντονισμού, όλων των νοσοκομείων. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόσουμε αυτό το σύστημα ποιότητας. Τα τμήματα που πιστοποιούνται με ISOO είναι τα ακτινοδιαγνωστικά μας εργαστήρια, η ΜΕΘ, τα μικροβιολογικά και τα αιματολογικά εργαστήρια. Η Αξιοποίηση του παλιού κάτω Νοσοκομείου της Καβάλας Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ Βεντούρης κάνοντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε πρώτα απ όλα στο θέμα της αξιοποίησης και ευπρεπισμού του παλιού Κάτω Νοσοκομείου από την Υπηρεσία.

«Όπως εξήγησα και στον Δήμαρχο στην συνάντηση που υπήρξε πριν από δέκα ημέρες περίπου, η άποψη του Υπουργείου που αφορά το 20% του οποίου η κυριότητα δεν αμφισβητείται, με μεγάλη ευχαρίστηση το Υπουργείο Υγείας δίνει την χρήση στον Δήμο Καβάλας. Για το υπόλοιπο 80% είναι θέμα της δημόσιας περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών η οποία θα αποφασίσει τι θα κάνει για να τελειώσει επιτέλους αυτό το «σήριαλ» της χρήσης του κάτω νοσοκομείου. Αν ο Δήμος επιθυμεί πριν την απόφαση της επιτροπής της Δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών να παραδεχθεί ότι η κυριότητα ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, δεν έχει καμιά αντίρρηση το Υπουργείο να επαναφέρει την χρήση στον Δήμο Καβάλας. Έτσι έχει η τύχη του κάτω νοσοκομείου. Σε ότι αφορά την φύλαξή του, ήδη έχει γίνει συνεννόηση με τον Διοικητή του ΓΝΚ και από σήμερα θα τοποθετηθεί εταιρία φύλαξης στον χώρο. Για τον καθαρισμό αυτής της αθλιότητας, με απόφαση του Διοικητή θα γίνει ένας πρόχειρος διαγωνισμός για να γίνει καθαρισμός. Για την περίφραξη θα είναι πλέον υπεύθυνος ο Δήμος Καβάλας μέχρις ότου αποφασιστεί και η τύχη του.»

Πιστοποιητικό ΙSΟ 9001

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά ISO 9001, ο κ Βεντούρης τόνισε ότι «η παρουσία μας εδώ σημαίνει πως υπάρχει ένα πρόγραμμα για την πιστοποίηση ποιότητας σε ορισμένα τμήματα. Επιλέξαμε η συνάντηση αυτή να γίνει στο Νοσοκομείο Καβάλας,γιατι είναι ένα νοσοκομείο αιχμής και ανάσχεσης των περιστατικών προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και άλλα 4 νοσοκομεία με σημαντικά τμήματα που αναφέραμε πιο πάνω. Αυτά τα τμήματα θα καταβληθεί προσπάθεια να πιστοποιηθούν με την έννοια να λάβουν πιστοποιητικό ISO 9001 με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρώ ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε διαπιστεύσεις τμημάτων.

Ποιόν ρόλο θα παίξει το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης και Τεχνολογίας στον χώρο της Ποιότητας Υγείας

Από την άλλη ο κ. Παππούς επεσήμανε πως το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης και Τεχνολογίας Ποιότητας Υγείας (ΕΚΕΒΥΛ) –Κέντρο Βιολογικών Υλικών) «είναι ένας δημόσιος οργανισμός και ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Το αντικείμενο του είναι κατά βάση τα συστήματα ποιότητας με έμφαση στον χώρο της υγείας. Το δικό μας αντικείμενο και στρατηγική απόφαση είναι να μένουμε στον χώρο αυτό, προσπαθώντας να αναπτύξουμε ειδική τεχνογνωσία . Παράλληλα είμαστε ο Εθνικός Οργανισμός για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα νοσοκομεία και είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας παρότι υποτιμημένος. Παρ όλα αυτά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το 40% των δαπανών ενός νοσοκομείου πλην των δαπανών ενός νοσοκομείου σε επίπεδο προϋπολογισμού που είναι αγορές επιβάρυνσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αυτό σε συνδυασμό με το νέο κανονιστικό πλαίσιο που αυτό τον καιρό συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά έχει τεράστια σημασία να το δει κανείς πιο προσεκτικά. Κάτι που το είδαν με πολλή προσοχή και ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας.

Τα συστήματα ποιότητας και η πιστοποίηση ποιότητας υγείας είναι η παραδοσιακή μας δραστηριότητα. Έχει γίνει πολλή κουβέντα για το ζήτημα αυτό και πολλές φορές τα ζητήματα ποιότητας έχουν αποτελέσει αντικείμενο δίκαιης κριτικής, γιατί πρέπει να παραδεχτούμε ότι πριν από 15 χρόνια η πιστοποίηση ISO 9001 ήταν κάτι θελκτικό . Σήμερα υπάρχει έντονη επιφύλαξη, γιατί εμείς οι ίδιοι οργανισμοί και η αγορά δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να τα βλέπει με δίκαιο προβληματισμό. Έτσι αρχίσαμε την βελτίωση της κατάστασης και διαπιστώσαμε ότι η στενή προσέγγιση μάλλον δεν είναι λύση, γιατί δεν πείθει. Έχοντας θεσμικό ρόλο, προσπαθήσαμε να χτίσουμε εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ή κανόνες και τρόπους λειτουργίας συμβατούς με τα πρότυπα, αλλά πιο εξειδικευμένους στον χώρο της υγείας.»

ΠΗΓΗ: KavalaPress.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης