Παρά την ευμετάβλητη διάθεση της ευτυχίας μέσα στη ζωή του ανθρώπου, έρευνα του Χάρβαρντ αναλύει ορισμένους εύκολους τρόπους για να γευτούμε κάποια στιγμή τη φευγαλέα αίσθησή της.

Για τις ανάγκες μιας φωτογράφισης για το περιοδικό Life τη δεκαετία του 1950, ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt καταγράφει στον φακό τη διάσημη μπάντα του πανεπιστημίου του Michigan. «Είδα ένα παιδί να τρέχει πίσω από τον επικεφαλής της χορωδίας. Και μετά άλλο ένα και μετά άλλο ένα. Είναι μια 100% αυθόρμητη φωτογραφία», λέει ο ίδιος. Εμείς θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει πλήρως αυτό που ονομάζεται «ευτυχία». Μια 100% αυθόρμητη εικόνα, η οποία, πέρα από το γεγονός ότι έχει αγαπηθεί από πολλούς, όπως από τον Μπιλ Κλίντον, έχει χαρακτηριστεί ως η «πιο χαρούμενη όλων των εποχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι χρειάζεται κανείς για να γευτεί λίγη ευτυχία;

Τα μυστικά που φανερώνει το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θεωρείται ότι πρώτα ενισχύουν την καλή ψυχολογία, τα θετικά συναισθήματα, δίνοντας έδαφος για τη σταδιακή άφιξη της ευτυχίας στη ζωή μας. Το πρώτο βήμα είναι ο διαλογισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πέντε λεπτά μες στην ημέρα αρκούν για να παρακολουθούμε τις εισπνοές και τις εκπνοές μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και ηρεμία. Εάν το μυαλό μας αρχίζει να δραπετεύει, σταδιακά πρέπει να το κάνουμε και πάλι να επικεντρωθεί στην παραπάνω διαδικασία. Ο διαλογισμός απαιτεί εξάσκηση, όπως καταλήγουν οι ερευνητές αλλά είναι ίσως η πιο δυνατή αλλαγή για να υποδεχτούμε την ευτυχία.

Σύμφωνα με μελέτες, τα λεπτά που ακολουθούν ακριβώς μετά τον διαλογισμό, μας προκαλούν ηρεμία και καλλιεργούν την ενσυναίσθηση. Μάλιστα, ο τακτικός διαλογισμός εκτός από το ότι μπορεί σταδιακά να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεύτερο κλειδί για το Χάρβαρντ, είναι να ανακαλύψουμε εκείνο που μας κάνει να γινόμαστε ανυπόμονοι γι’ αυτό. Όπως αναφέρει μελέτη, άνθρωποι που απλά σκέφτονταν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ταινία, παρουσίαζαν αύξηση στα επίπεδα ενδορφίνης κατά 27%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κομμάτι που απολαμβάνουμε μερικές φορές περισσότερο, είναι η προσμονή. Εάν δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές, η επιστήμη μάς συμβουλεύει να καταγράφουμε την επιθυμία ότι θέλουμε να ταξιδέψουμε στο ημερολόγιο ακόμη και αν αυτό πρόκειται να συμβεί σε έναν μήνα ή έναν χρόνο. Κάθε φορά που θα χρειαζόμαστε κάτι για να βρεθούμε πιο κοντά στην ευτυχία, μπορούμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας εκείνη τη σελίδα του ημερολογίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης