Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν επιβλήθηκε παράνομα, αλλά βάσει του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης: αυτό απαντά ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μαχίρ Ουνάλ σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη νέα, τρίμηνη, παράταση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία.

Φέρνει επίσης ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου «ακόμη ισχύει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ενώ -θυμίζει- «όταν πήγα στις Βρυξέλλες με υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο, στρατιώτες με αυτόματα όπλα, πέρασα από τέσσερις ζώνες ασφαλείας και απίστευτα μέτρα ασφαλείας. Γιατί ενοχλεί λοιπόν το ότι η Τουρκία έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια και ελευθερία των πολιτών της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κριτική ότι στην Τουρκία υπάρχουν φυλακισμένοι δημοσιογράφοι, ο Μαχίρ Ουνάλ αντιτείνει ότι «υπάρχει ελευθερία της έκφρασης η οποία πηγάζει από την ατομική ελευθερία της συνείδησης του καθενός». Ισχυρίζεται δε, ότι ούτε στις ΗΠΑ θα παρέμεναν αδιάφορες οι αρχές αν κάποιοι δημοσιογράφοι υποστήριζαν την «Κάιντα» και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.«Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ελευθερία της έκφρασης αλλά σε κανένα μέρος του κόσμου δεν επιτρέπεται σε κανέναν να κάνει προπαγάνδα τρομοκρατικών οργανώσεων και να κινείται μαζί με αυτές. Μπορείτε να φανταστείτε ότι σε αυτή την χώρα (Τουρκία) πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, που προσποιούνταν τους δημοσιογράφους, έγραφαν, «τον Ιούλιο θα έρθει η άνοιξη, τον Ιούλιο θα συμβούν ωραία πράγματα, θα εκτελεστεί ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν κ.α.»;

Και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος προσθέτει: «Κατά τη άποψή σας αυτές οι φράσεις αποτελούν μέρος της ελευθερίας συνείδησης και μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της ελευθερίας του Τύπου; Η απειλή της ζωής αρχηγού κράτους, εκλεγμένου αρχηγού κράτους, μπορεί να γίνει αποδεκτή στο πλαίσιο ελευθερίας της έκφρασης;».

Ο κ. Ουνάλ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τους φυλακισμένους βουλευτές του κουρδικού κόμματος αφού αναφέρθηκε αναλυτικά, στην ειρηνευτική διαδικασία στο κουρδικό που «ναυάγησε», γιατί, όπως υποστήριξε, το PKK, εγκατέλειψε την διαδικασία με σκοπό να αξιοποιήσει ευκαιρίες που προέκυψαν από τον εμφύλιο στην Συρία, υπενθύμισε: Τότε η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει το κουρδικό κόμμα «να κρατήσει αποστάσεις από τα όπλα και να διακόψει τις σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση. Πολιτική δεν είναι να κάνετε την προπαγάνδα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης… Οι ψηφοφόροι που σας ψήφισαν, το έκαναν για να κάνετε πολιτική, όχι για να κάνετε τον εκπρόσωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης