Δικαστήριο του Καΐρου ανέβαλε για την Τρίτη τη δίκη του ανατραπέντος από τον στρατό ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση της δολοφονίας διαδηλωτών, ενώ δεκάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε άλλες δίκες.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό την 3η Ιουλίου 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, παρέμεινε σιωπηλός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τέως πρόεδρος της Αιγύπτου αντιμετωπίζει τέσσερις διώξεις μετά την ανατροπή του, η μία εκ των οποίων αφορά σε κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ο Μόρσι αμφισβήτησε ανοικτά τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

Αρκετοί από τους 14 άλλους κατηγορουμένους, που βρίσκονταν σε γυάλινα κλουβιά όπως και ο Μόρσι, γύρισαν την πλάτη στον δικαστή, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η δίκη αναβλήθηκε προκειμένου να εξεταστούν τεκμήρια, όπως βίντεο τα οποία απεικονίζουν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, που μπορεί να συνδέονται με την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, δικαστήριο στην Ισμαηλία καταδίκασε 13 υποστηρικτές της Αδελφότητας, σε έξι χρόνια κάθειρξη για παράνομη συνάθροιση, καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, δικαστήριο στη συνοικία Καλγιούμπια του Καΐρου καταδίκασε 32 υποστηρικτές της Αδελφότητας σε δύο χρόνια φυλάκιση, καταναγκαστικά έργα και την καταβολή χρηματικού προστίμου, διότι παραβίασαν έναν νόμο ο οποίος ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις δίχως εκ των προτέρων έγκριση από την αστυνομία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης