Το εντυπωσιακό συγκρότημα των 100 πέτρινων ναών του Angkor Wat στην Καμπότζη είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο και αποτελεί ένα ασύλληπτο ανθρώπινο δημιούργημα

Το Angkor Wat είναι ένα από τα πολλά ιερά του συγκροτήματος που μοιάζει να φτάνει σε έκταση το Παρίσι, ενώ λέγεται ότι για την κατασκευή των ναών χρησιμοποιήθηκε περισσότερη πέτρα από ότι στις Πυραμίδες της Αιγύπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια τεράστια πυραμιδοειδή κατασκευή, ύψους 65 μ. Το συγκρότημα περιβάλλεται με τάφρο διαστάσεων 1.500 x 1.300 μ. και χαντάκι εύρους 180 μ. Κατά μήκος του επίχωστου διαδρόμου, που οδηγεί στην πολύ μεγάλη πύλη εισόδου, υπάρχουν κιγκλιδώματα σε σχήμα γιγάντιων φιδιών, που θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας.

Ο ναός αποτελείται από έναν πύργο με μικρά κτίρια και αναβαθμίδες, που είναι τοποθετημένα σε τρία επίπεδα φθίνουσας περιφέρειας, και περιβάλλεται από πέντε μικρότερους πύργους, ενώ όλα μαζί μοιάζουν να σχηματίζουν το άνθος του λωτού. Ο συμβολισμός είναι ενδεικτικός.

O μεγάλος κεντρικός ναός συμβολίζει το μυθικό Ορος Μeru, οι πέντε εσωτερικοί ομόκεντροι ορθογώνιοι τοίχοι τις οροσειρές και η τάφρος τον ωκεανό. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με τρισδιάστατες απεικονίσεις μορφών και σκηνών από την ινδουιστική μυθολογία και τον θεό Βισνού, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός. H ποικιλία των κοιλανάγλυφων γλυπτών είναι της πλέον αρίστης ποιότητος. Υπάρχουν πάνω από 300 ουράνιες νύμφες Apsara, καθεμιά μοναδική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ναός Άνγκορ Βατ αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη. Εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863 και είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.

Αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης