Έναν πολύ έξυπνο τρόπο βρήκε ιδιοκτήτης εστιατορίου, σε ένα αραβικό χωριό έξω από την Ιερουσαλήμ, για να «προστατέψει», όπως υποστηρίζει, την γαστρονομική κουλτούρα.

«Απενεργοποιήστε το κινητό σας για να έχετε έκπτωση 50%», λέει στους πελάτες, γιατί ο ίδιος θεωρεί πως η αλόγιστη χρήση των κινητών απορροφά όλες τις… αισθήσεις μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Jawdat Ibrahim, όπως είναι το όνομα του, λέει ότι τα smartphones έχουν καταστρέψει τη σύγχρονη γαστρονομική εμπειρία. Ελπίζει ότι η γενναιόδωρη έκπτωση θα φέρει πίσω μια πιο αθώα εποχή που η επίσκεψη σε ένα εστιατόριο περιελάμβανε συντροφικότητα, συζήτηση και απόλαυση του φαγητού, αντί για σερφάρισμα στο ίντερνετ, γραπτά μηνύματα και συνομιλίες με το γραφείο.

«Αλλάζω κάτι. Μπορεί να είναι κάτι μικρό, αλλά ίσως με κάποιο μικρό τρόπο μπορέσει να αλλάξει την κουλτούρα του φαγητού», δηλώνει ο 49χρονος εστιάτορας.

Ο Ibrahim είναι ο ιδιοκτήτης του Abu Ghosh, ένα γνωστό εστιατόριο που έχει πάρει το όνομά του από την πατρίδα του, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την Ιερουσαλήμ . Η πόλη είναι γνωστή ως ένα σύμβολο της συνύπαρξης και τα εστιατόριά της, που σερβίρουν κρεμώδη χούμους και ψητά κρέατα, είναι δημοφιλή στους Άραβες και τους Εβραίους επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο Ibrahim, ο οποίος άνοιξε το εστιατόριο το 1993 με τα κέρδη από μια λαχειοφόρο αγορά στο Illinois, οι συνομιλίες την ώρα του φαγητού έχουν από καιρό εδραιωθεί σε αυτή τη χώρα που έχει έμμονη με το κινητό τηλέφωνο. Αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς τα smartphones έχουν εξαπλωθεί πάρα πολύ. Ο ίδιος παραδέχεται ότι απογοητευόταν όταν έβλεπε φίλους ή παντρεμένα ζευγάρια να κάθονται σιωπηλά, κοιτάζοντας τις οθόνες τους και τελικά να του ζητάνε να ζεστάνει το φαγητό τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης