Έξαρση χολέρας στην Αϊτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξωτερικής βοήθειας για να μην απειλήσει και γειτονικές χώρες στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική. Ο Πέδρο Μεντράνο Ρόχας, βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την Αϊτή, επισκέπτεται την Ευρώπη προκειμένου να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες για αντιμετώπιση της επιδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.540 ανθρώπους από το 2010 και έχει μολύνει ακόμη 700.000.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επείγουσας σημασίας ανάγκες», ανακοίνωσε ο Μεντράνο. «Η έλλειψη πόρων θέτει σε κίνδυνο όσα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα και μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της χολέρας», προσέθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ξηρασία στην περιοχή συνιστά ευκαιρία για να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της χολέρας, που περιλαμβάνουν και τον εμβολιασμό περίπου 500.000 ανθρώπων. Άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η παροχή αντλιών νερού, χημικών τουαλετών, κινητών ιατρείων, ταμπλέτων καθαρισμού νερού, και η εκπαίδευση ειδικών στην ενημέρωση σε θέματα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η βοήθεια πρέπει να φθάσει άμεσα στην Αϊτή για να περιοριστεί η επιδημία. «Ο κόσμος λανθασμένα αισθάνεται ότι αυτό έχει τελειώσει αλλά θα χρειαστούν πέντε με δέκα χρόνια για να σταματήσει. Πρέπει να δράσουμε τώρα» σχολίασε. Έρευνες δείχνουν ότι πίσω από την επιδημία χολέρας στην Αϊτή βρίσκεται ασιατική «παραλλαγή» του βακτηρίου που προκαλεί την ασθένεια, υποστηρίζοντας ότι έφθασε εκεί από Νεπαλέζους κυανόκρανους που εστάλησαν στο νησί μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2010 που είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 217.000 ανθρώπων. Η χολέρα μεταδίδεται από μολυσμένα περιττώματα.

Από τη στιγμή που θα εισέλθει στο δίκτυο ύδρευσης, ειδικά σε μία χώρα όπως η Αϊτή που δεν διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα αποχέτευσης, είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Επιζώντες της επιδημίας του 2010 έχουν υποβάλει μήνυση κατά των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις. Το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, που είναι μία από τις χειρότερες στη σύγχρονη Ιστορία, αναφέρθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Πέρυσι αναφέρθηκαν 65.000 περιπτώσεις, ενώ εφέτος υπολογίζονται στις 40.000 με 80.000. «Όλα εξαρτώνται από τα μέσα που θα έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Μεντράνο. «Αν τα έχουμε θα είναι 40.000, αν όχι, 80.000 – μπορεί και παραπάνω. Ολόκληρη η Καραϊβική και η περιοχή της Λατινικής Αμερικής απειλούνται σοβαρά», προσέθεσε ο ίδιος κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Διαβάστε επίσης: OHE: Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή θα χειροτερέψει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης