Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε τους πρέσβεις δυτικών χωρών την Κυριακή και τους επέδωσε διαμαρτυρία για μια κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεών τους που επέκρινε την κράτηση ενός δικηγόρου, ειδικευμένου στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος βοηθούσε στις έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας ενός Ιταλού φοιτητή, η οποία προκάλεσε για ένα διάστημα κρίση στις σχέσεις του Καΐρου με τη Ρώμη.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Βρετανία και ο Καναδάς δημοσιοποίησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μια ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την κράτηση του Ιμπραήμ Μετουάλι Χεγκάζι, ενός δικηγόρου και ακτιβιστή, ο οποίος συνέβαλε στις έρευνες για τον φόνο του Τζούλιο Ρετζένι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πτώμα του μεταπτυχιακού φοιτητή είχε βρεθεί σε ένα χαντάκι σε προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την 3η Φεβρουαρίου 2016, με εμφανή σημάδια από εκτεταμένα βασανιστήρια.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας εκλήθησαν και έγιναν δεκτοί ήδη, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με κλήσεις στον Βρετανό και τον Καναδό πρέσβη.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις επικρίσεις των πέντε δυτικών χωρών μια «κατάφωρη και απαράδεκτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις (της Αιγύπτου) και το έργο της Δικαιοσύνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ατυχές ότι μια τέτοια ανακοίνωση εκδόθηκε από χώρες οι οποίες καλούν να γίνεται σεβαστό το κράτος του δικαίου και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών» ανέφερε η ανακοίνωση της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Ο Μετουάλι είχε ιδρύσει την Ένωση Οικογενειών Εξαφανισμένων μετά την εξαφάνιση του γιου του, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, πριν από τέσσερα χρόνια.

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Καΐρου τον Σεπτέμβριο, πριν επιβιβαστεί σε μια πτήση με προορισμό τη Γενεύη, όπου σχεδίαζε να πάρει μέρος σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για τις καταναγκαστικές εξαφανίσεις, σύμφωνα με μέλη της οργάνωσής του.

Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκισή του, σύμφωνα με τα μέλη της Ένωσης.

Δύο πηγές προσκείμενες στο αιγυπτιακό δικαστικό σύστημα είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Μετουάλι συνελήφθη με τις κατηγορίες ότι διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις, ηγείται μιας παράνομης οργάνωσης και «έχει δεσμούς» με «δυνάμεις» του εξωτερικού, ενώ πρόσθεσαν ότι η προφυλάκισή του εν όψει της παραπομπής του σε δίκη είναι νόμιμη.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας δεν διστάζουν να προχωρούν σε απαγωγές αντιπάλων της κυβέρνησης και να τους οδηγούν σε μυστικές φυλακές, όπου μπορεί να περάσουν εβδομάδες, μήνες ή χρόνια χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Οι αιγυπτιακές Αρχές διαψεύδουν αυτές τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης