Έξι στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους ένας εργαζόμενος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), σκοτώθηκαν την Κυριακή στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, η
MINUSCA.

Η αποστολή «καταδικάζει τη δολοφονία ενός μέλους του προσωπικού της UNICEF και άλλων πέντε εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις κοντά στη Μαρκουντά, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και στους συναδέλφους των θυμάτων», τόνισε η MINUSCA σε ανακοίνωση που διένειμε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές ποιοι διέπραξαν την επίθεση. Σύμφωνα έναν κάτοικο της περιοχής, επρόκειτο για ενέργεια πρώην μελών της οργάνωσης μουσουλμάνων ανταρτών Σελεκά, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη Μαρκουντά μαίνονται βίαια επεισόδια από τα τέλη του 2017. Στην περιοχή σημειώνονται μάχες ανάμεσα σε δύο αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις: το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (MNLC, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο από τον αυτοανακηρυγμένο «στρατηγό» Αχαμάτ Μπαχάρ) και την παράταξη Επανάσταση και Δικαιοσύνη (RJ, επικεφαλής της είναι ο Αρμέλ Σαγιό).

Πάνω από 65.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες κι έχουν καταφύγει στην Παουά, στην επαρχία Ουχάμ Πεντέ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι για τον θάνατο του συναδέλφου μας, καθώς και των άλλων πέντε εργαζομένων σε οργανώσεις (αρωγής και) εκπαίδευσης» στην επίθεση της 25ης Φεβρουαρίου, ανέφερε η Μαρί-Πιερ Πουαριέ, διευθύντρια του τμήματος της UNICEF που είναι αρμόδιο για τη δυτική και την κεντρική Αφρική, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την παράλογη επίθεση εναντίον των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονταν εκεί για να βελτιώσουν τη ζωή του ευάλωτου πληθυσμού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τουλάχιστον δεκατρείς εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν το 2017 στην Κεντροαφρικανικής Δημοκρατία, η ευθύνη για τις οποίες επιρρίφθηκε σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις που λυμαίνονται τις επαρχίες της χώρας.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε σε μια ιδιαίτερα φονική ένοπλη σύρραξη το 2013. Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν ελέγχουν παρά μόνο μικρό μέρος της επικράτειας. Ένοπλες οργανώσεις συγκρούονται στις επαρχίες για τον έλεγχο των αδαμαντωρυχείων, των χρυσωρυχείων και της εκμετάλλευσης των κοπαδιών βοοειδών σε μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης