Εν αναμονή των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης τελεί όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι γερμανοί βουλευτές οι οποίοι θα κληθούν στο τέλος της εβδομάδας να δώσουν το τελικό πράσινο φως του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ έχει προαναγγείλει λεπτομερή έλεγχο του ελληνικού αιτήματος. Προϋπόθεση για την έγκριση από την γερμανική Βουλή , όπως δήλωσε – σύμφωνα με το Spiegel- «είναι να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα εξυγίανσης και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε γενικώς η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως να τα έχει παρουσιάσει ακόμη αναλυτικά». Μόλις αυτό γίνει, θα διαβιβαστούν σε όλους τους γερμανούς βουλευτές. «Πάνω σε αυτή τη βάση και έπειτα από έναν άμεσο αλλά ενδελεχή έλεγχο», όπως είπε, η γερμανική Βουλή θα λάβει την απόφασή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και στις τάξεις των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) διατυπώνονται ήδη επιφυλάξεις για το εάν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της συγκυβέρνησης, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δεν φαίνεται να ανησυχούν ούτε για το χρόνο της ψηφοφορίας, αλλά ούτε και για το αποτέλεσμα, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο το «ναι» των βουλευτών στην παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Στο επίκεντρο η πάταξη της διαφθοράς

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το μεσημέρι της Κυριακής ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει στους θεσμούς ήδη έναν προσωρινό κατάλογο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τυχόν διορθώσεις, πριν καταθέσει τις τελικές της προτάσεις αύριο Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο θέμα αναφέρεται διεξοδικά στην ιστοσελίδα της και η γερμανική Bild. Στο γνώριμο ύφος της και υπό τον τίτλο «Αλίμονο εάν οι Έλληνες κάνουν πάλι κόλπα», η εφημερίδα σημειώνει ότι το κείμενο που εστάλη αριθμεί τρεις σελίδες και πως ο κατάλογος των μέτρων αφορά κυρίως: την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων καθώς και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως σχολιάζει η λαϊκή εφημερίδα, «δεν είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα πείσουν τον Β. Σόιμπλε και τους ευρωπαίους συναδέλφους του».

Ικανοποίηση στην γερμανική κυβέρνηση – κριτική από την αντιπολίτευση

Για «διορθωτικές κινήσεις» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και «συνειδητοποίηση της πραγματικότητας» κάνει λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη FAZ. Αυτό που απομένει είναι η ελληνική κυβέρνηση να «πράξει το καθήκον της», με άλλα λόγια, να καταθέσει ως αύριο την πρόταση της για τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Κάουντερ αναμένει πάντως τη θετική ψήφο της γερμανικής βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για μια παράταση του «βοηθητικού προγράμματος», εφόσον βέβαια το ελληνικό σχέδιο γίνει αποδεκτό από το Eurogroup.

Τη συμφωνία των Βρυξελλών χαιρέτισε και ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σύμφωνα με γερμανούς ανταποκριτές στη Μαδρίτη, όπου ο κ. Γκάμπριελ συμμετείχε σε συνάντηση ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, ο αντικαγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα δίνεται «η ευκαιρία να ξεκινήσει η διαδικασία συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων». Ενώ χαρακτήρισε ως ανοησία την ερώτηση για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, ο αντικαγκελάριος επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι το τι αποφεύχθηκε, και αυτό είναι η πτώχευση της Ελλάδας.

Πράσινοι: Η πολιτική της λιτότητας απέτυχε

Δριμεία κριτική από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ
Κριτική στη στάση της Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκούν οι Πράσινοι. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ εκτιμά ότι η πολιτική της λιτότητας της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών έχει αποτύχει. Κατά τη γνώμη του η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δημοσιονομική ανάσα. Οι διαπραγματεύσεις των επόμενων μηνών θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική σταθερότητα με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.

Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πχ. φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής) και όχι σε «τυφλές περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις». «Αναμένουμε τώρα», τονίζει ο κ. Χόφραϊτερ στη δήλωση του, «τόσο από τη γερμανική όσο και από την ελληνική κυβέρνηση εποικοδομητικούς χειρισμούς και όχι σύγκρουση».

Το ελληνικό παράδειγμα προκαλεί σκέψεις στη Βρετανία

Η εξέλιξη του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την Ντάουνιγκ Στριτ παρά το γεγονός ότι το σύνολο της κυβέρνησης κράτησε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας κάθε σχόλιο. Ωστόσο η περίπτωση της Ελλάδος συνιστά παράδειγμα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει μια νέα κυβέρνηση Κάμερον σε περίπτωση επανεκλογής της, σε ό,τι αφορά την δεδηλωμένη πρόθεση του να διαπραγματευτεί αλλαγή κοινοτικών κανόνων και συμβάσεων προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του 2017 το οποίο ενδεχομένως να τεθεί και νωρίτερα.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης