Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης «γραμμής» για τη μεταφορά 55 δις κυβικών φυσικού αερίου ετησίως. Μάλιστα, υπάρχει προοπτική και για άλλες «γραμμές», γεγονός που σημαίνει διπλασιασμό των εξαγωγών της Ρωσίας προς την Ευρώπη (110 δις κυβικά).

Ρώσοι και Γερμανοί συνεργάζονται άψογα στον ενεργειακό τομέα. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που μόνο προπαγανδιστικές «κορώνες» υψώνουν, προκειμένου να πεισθούν οι ηγεσίες των βαλκανικών χωρών να μην «ενδώσουν» στη ρωσική πρόταση για την κατασκευή του Νότιου αγωγού, του South stream. Ως εναλλακτική πρότειναν τον αμερικανικό αγωγό Nabucco, χωρίς να εξηγούν, όμως, τα μεγάλα προβλήματα της τροφοδοσίας του. Για την Ελλάδα ετίθετο και ακόμα ένα μέγα θέμα: ο Nabucco δεν θα περνούσε από το ελληνικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, το «Νότιο ρεύμα» έχει μπει στην τελική φάση του και η υλοποίησή του εξαρτάται από τους Βαλκάνιους ηγέτες. Ο Βορράς της Ε.Ε. εξασφαλίζει ενέργεια από τους Ρώσους, με τον Νότο, όμως, τι γίνεται;

Ο γενικός διευθυντής της Gazprom Export, εταιρείας αρμόδιας για τους αγωγούς εκτός Ρωσίας, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, δηλώνει πως το «Νότιο ρεύμα» θα γίνει και μάλιστα σύντομα. Στις 9 Νοεμβρίου υπογράφεται η συμφωνία με τη Βουλγαρία, που είναι η πιο σημαντική, αφού εκεί θα «βγαίνει» ο υποθαλάσσιος αγωγός από τη Μαύρη Θάλασσα, έπεται η συμφωνία με τη Σλοβενία και ακολουθούν οι κατασκευάστριες εταιρείες του αγωγού (ιταλικές, γερμανικές, γαλλικές).

Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Στις 6 Νοεμβρίου θα αξιολογηθούν οι προτάσεις για τη ΔΕΠΑ. Ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι και η «Gazprom». Από τη στιγμή της κατάθεσης, την περασμένη άνοιξη, οργιάζουν οι φήμες πως η «Gazprom» θα «κοπεί», δήθεν λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τώρα πώς γίνεται πάντα η αυστηρότητα της νομοθεσίας να εξαντλείται στις «μικρές» χώρες της Ε.Ε. είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, όταν ο Αλ. Μεντβέντεφ ρωτήθηκε για την ελληνική συμμετοχή στο έργο, απάντησε γενικά: «Το σχέδιο αγωγού μέσω Ελλάδας, προς την Ιταλία, εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά η απόφαση θα ληφθεί καθαρά βάσει οικονομικών κριτηρίων. Για ένα κομμάτι του έργου (σ.σ. κεντρικός αγωγός μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Σλοβενίας, κ.ο.κ.) έχουν ληφθεί οι αποφάσεις. Το κομμάτι που αφορά την Ελλάδα ακόμα εξετάζεται».

Πολλοί μάνατζερ εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, όπως είχε τονίσει κατ’ επανάληψη ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, στις πολλαπλές συναντήσεις που είχε παλιότερα με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

(Πηγή: «Ρωσία Τώρα»)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης