Τα μεγάλα μέσα αποφάσισε να ενεργοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, το οποίο μαστίζεται από τις συγκρούσεις και τη δράση ενόπλων, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το συγκεκριμένο σώμα θα αριθμεί 2.500 μέλη και θα ενισχύσει τους περίπου 20.000 «κυανοκράνους» που επιχειρούν στο συγκεκριμένο τμήμα της αφρικανικής χώρας, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούν «στοχευμένες επιθετικές επιχειρήσεις». Βασική τους αποστολή θα είναι ο εντοπισμός, η σύλληψη και ο αφοπλισμός μαχητών ενόπλων οργανώσεων που ευθύνονται για δολοφονίες αμάχων, σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, πλιάτσικο και γενικότερες καταστροφές σε επαρχίες όπως το Βόρειο Κίβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατεύματα από την Τανζανία, τη Μοζαμβίκη και τη Ν. Αφρική αναμένεται να συγκροτήσουν το συγκεκριμένο επίλεκτο σώμα, το οποίο και θα αναπτυχθεί τον προσεχή Ιούλιο.

«Το νέο επίλεκτο σώμα θα μπορεί να δρα με δύναμη, κινητικότητα και ευελιξία, προκειμένου να αποτρέψει αρχικά την εξάπλωση ενόπλων οργανώσεων και στη συνέχεια να προχωρήσει στον αφοπλισμό τους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την ημέρα εμφάνισής των «M23», ένοπλης οργάνωσης που δημιουργήθηκε από στασιαστές του κυβερνητικού στρατού τον Απρίλιο του 2012. Στην πλειοψηφία της απαρτίζεται από μέλη της φυλής των Τούτσι -μειονότητας στα εδάφη που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας-.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν ανακατατάξεις στην ιεραρχία της οργάνωσης, με αποτέλεσμα ένα από τα πλέον επιφανή στελέχη των «M23» να αναγκαστεί να διαφύγει στη Ρουάντα, όπου και παραδόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία.

Ο Bosco Ntaganda εμφανίστηκε την Τρίτη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου και δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν αναφορικά με εγκλήματα Πολέμου και κατά της Ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης:
Στο σκαμνί του ΔΠΔ ο «Terminator», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013, 05:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης