Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης βρέθηκε την Τρίτη ο Bosco Ntaganda, διαβόητος πολέμαρχος και επικεφαλής ομάδας ενόπλων στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ευρύτερα γνωστός ως «Terminator» κατηγορείται για εγκλήματα Πολέμου και κατά της Ανθρωπότητας, με μια από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν να είναι η στρατολόγηση ανηλίκων. Ο Bosco Ntaganda παραδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, είδηση που προκάλεσε σοκ, καθώς ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Associated Press, είναι ο πρώτος που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια, ενώ σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Συνολικά, βαρύνεται με 10 κατηγορίες (επτά για εγκλήματα Πολέμου και τρεις για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας) ανάμεσα στις οποίες είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις, δολοφονίες αμάχων και σεξουαλική σκλαβιά στην επαρχία Ιτούρι τη διετία 2002 – 2003 στη διάρκεια του εμφυλίου, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε ενώπιον των δικαστών.

Όπως τόνισε η Εισαγγελέας του ΔΠΔ, Fatou Bensouda, πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο, το οποίο φανερώνει πως αργά ή γρήγορα η Δικαιοσύνη αποδίδεται ακόμα και σε χώρες όπου κυριαρχεί για χρόνια το χάος και η βία. Το ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα του κόσμου, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (γυναίκες και παιδιά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολεμικό ιστορικό του Bosco Ntaganda είναι αρκετά «πλούσιο», καθώς έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων και στον κυβερνητικό στρατό του Κονγκό, από τον οποίο αποχώρησε τον Μάρτιο του 2012 για να ενταχθεί έναν μήνα αργότερα στους «M23», ένα ένοπλο σώμα που ευθύνεται για σειρά επιθέσεων κατά διασυνοριακών χωριών με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
Κονγκό: Παραδόθηκε ο «Terminator», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013, 00:31

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης