Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξε στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι η Σαουδική Αραβία, μια κίνηση που αναλυτές ερμηνεύουν ως μια ένδειξη ότι η πλουσιότερη χώρα του αραβικού κόσμου προτίθεται να αφήσει πίσω της τις εντάσεις του παρελθόντος και να συνεργαστεί με τον νέο ισλαμιστή πρόεδρο.

Ο Μόρσι έφτασε στην Τζέντα αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού, μετά την εκλογή του στην προεδρία της Αιγύπτου, τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, ο διάδοχος του θρόνου Σαλμάν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πήγαν να υποδεχτούν τον Μόρσι στο αεροδρόμιο της Τζέντας, της θερινής έδρας της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε και δείπνησε με τον βασιλιά Αμπντάλα.
Η Σαουδική Αραβία διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος ανατράπηκε από τη λαϊκή εξέγερση που υποκίνησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι.

Οι Σαουδάραβες αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο ότι η υποδοχή που επεφύλαξε ο βασιλιάς στον Μόρσι δείχνει ότι το βασίλειο είναι πρόθυμο να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις του με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης