Στη Λωρίδα της Γάζας έχει μεταβεί ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής αλλά και να διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του άμαχου πληθυσμού που σκοτώθηκαν κατά τις εχθροπραξίες με το Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφτασε στην περιοχή κομίζοντας την υπόσχεση της χορήγησης βοήθειας ύψους 5,4 δις δολαρίων εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την ανακοίνωση ότι φορτηγά που μεταφέρουν τσιμέντο και χάλυβα για την ανοικοδόμηση της περιοχής θα εισέλθουν άμεσα στη Γάζα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο που διήρκησε από τον Ιούλιο έως και τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξήντα φορτηγά που μεταφέρουν 600 τόνους τσιμέντου, χάλυβα και οπλισμό σκυροδέματος, έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο γενικός γραμματέας κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του μετέβη στο σχολείο θηλέων της Τζαμπαλίγια, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο του ΟΗΕ για τους άμαχους και επλήγη από οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης στις Ιουλίου. Περίπου 15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, ενώ άλλοι 25 είχαν χάσει την ζωή τους υπό παρόμοιες συνθήκες σε άλλα δύο σχολεία του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

«Το να βομβαρδίζει κανείς τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως απαράδεκτο, αυτές οι ενέργειες πρέπει να τύχουν μιας πλήρους και εμπεριστατωμένης έρευνας. Απευθύνω έκκληση για μια ακόμη φορά να αποδοθεί δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Μπαν Κι Μουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μόλις διέσχισε το σημείο διέλευσης που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπαν Κι Μουν συνειδητοποίησε το μέγεθος της καταστροφής στη Σετζάγια, όπου οι βόμβες ισοπέδωσαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

«Όλες οι συνεδριάσεις, οι εκθέσεις, οι ενημερώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να με προετοιμάσουν για αυτό που αντίκρισα σήμερα», δήλωσε με «πολύ βαριά» καρδιά. «Περισσότερα από 500 παιδιά έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πολλά περισσότερα έχουν τραυματιστεί. Τι κακό έκαναν; Το να γεννιέσαι στη Γάζα δεν είναι έγκλημα», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φεύγοντας από τη Γάζα, ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκε στην άλλη πλευρά των συνόρων σε ένα κιμπούτς την οικογένεια του Ντάνιελ Τρέγκερμαν, του μοναδικού Ισραηλινού παιδιού ηλικίας τεσσάρων ετών που σκοτώθηκε στον πόλεμο. Ο Μπαν, ο οποίος πάντοτε επιμένει στην ανάγκη να προασπίζεται η ασφάλεια των Ισραηλινών, κάλεσε τη Χαμάς να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατέβει στα συντρίμμια μιας σήραγγας της Χαμάς που κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης