Συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί της Κυριακής στην Πλατεία των Τεμενών, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων, λίγες ώρες πριν τον εορτασμό του εβραϊκού νέου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα πολλοί Παλαιστίνοι να τραυματιστούν. Από την πλευρά της η αστυνομια χαρακτήρισε την έφοδο μέρος μιας «επιχείρησης ασφαλείας».

Η εφημερίδα «Jerusalem Post» γράφει ότι η όλη επιχείρηση ασφαλείας περιλάμβανε έρευνα για εκρηκτικά, ύστερα από καταγγελίες που δέχτηκαν οι αρχές. Αυτό οδήγησε σε ανθρωποκυνηγητό, με αρκετούς κουκουλοφόρους νεαρούς μουσουλμάνους να λέγεται ότι κατευθύνθηκαν προς το Αλ Ακσά, στήνοντας οδοφράγματα για να καθυστερήσουν τους Ισραηλινούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, το τέμενος και η γύρω περιοχή έχουν αποκλειστεί, με την απόφαση αυτή να ακολουθεί τις σκληρές συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων και της αστυνομίας σήμερα το πρωί. 

Στη διάρκεια της εφόδου, οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν τo συγκρότημα, συλλαμβάνοντας δύο φρουρούς. Μεγάλος αριθμός πιστών βρίσκονταν εντός του τεμένους εκείνη την ώρα. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι δεκάδες άτομα απομακρύνθηκαν, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος σε όλους τους άντρες κάτω των 50 ετών που κατευθύνονταν στο σημείο για την πρωινή προσευχή. Οι Παλαιστίνοι φέρονται να απάντησαν με πέτρες, βεγγαλικά και οδοφράγματα, ενώ αρκετοί κλείστηκαν στο τέμενος.

Όπως δήλωσαν μουσουλμάνοι αυτόπτες μάρτυρες, Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Ακσά, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ, και προκάλεσαν υλικές ζημιές. 
Ερωτηθείσα όμως από το Γαλλικό Πρακτορείο, η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, εξηγώντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας περιορίστηκαν στο να κλείσουν την είσοδο του τεμένους.

Σύμφωνα με αναλυτικότερη ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας, νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κλείστηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στο τέμενος Αλ Ακσά με στόχο «να διαταράξουν» τις επισκέψεις των Εβραίων πριν την αποψινή έναρξη των εορτασμών για το εβραϊκό νέο έτος, που θα διαρκέσουν ως την Τρίτη. 

«Μασκοφόροι διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα στο τέμενος έριξαν πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών. Στην είσοδο του τεμένους εντοπίστηκαν επίσης σωλήνες που θα μπορούσαν να γεμίσουν με αυτοσχέδια εκρηκτικά» πρόσθεσε η αστυνομία. 

Στην Πλατεία των Τεμενών -ή Όρος του Ναού, όπως την αποκαλούν οι Εβραίοι-, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσά, ισχύει ειδικό καθεστώς μετά τον πόλεμο του 1967, αφότου το Ισραήλ κατέλαβε τη Ανατολική Ιερουσαλήμ: αν και τόσο μουσουλμάνοι όσο και Εβραίοι μπορούν να επισκέπτονται την πλατεία, οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα να προσεύχονται εκεί.


Η ένταση γύρω από την Πλατεία των Τεμενών είναι οξυμένη μετά τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μόσε Γιαλόν, ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομες» τις κινήσεις των Μουραμπιτούν, μιας μουσουλμανικής ομάδας η οποία άτυπα υπερασπίζεται την πλατεία.

Οι Εβραίοι υπερεθνικιστές πιέζουν τις αρχές να επιτρέψουν την εβραϊκή προσευχή έξω από το Αλ Ακσά, πράγμα που ενοχλεί τους μουσουλμάνους της πόλης. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συχνά
κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους υπερεθνικιστές, ενώ από την πλευρά των μουσουλμάνων υπάρχουν οι ομάδες των Μουραμπιτάτ και των Μουραμπιτούν, γυναικών και ανδρών «Φρουρών», που παρακολουθούν όσους Ισραηλινούς προσέρχονται συνοδεία αστυνομίας στον ιερό τόπο 5 ημέρες την εβδομάδα, και συχνά τους επιτίθενται λεκτικά, ενίοτε και με πέτρες. 

Το Ισραήλ θεωρεί αυτές τις δύο ομάδες κύρια αιτία της έντασης που επικρατεί στο σημείο, που είναι ιερό και για τις δύο θρησκείες. Οι μουσουλμανικές ομάδες, που έχουν κυρηχθεί παράνομες για «λόγους ασφαλείας», κατηγορούν τους Εβραίους ότι προσπαθούν να αλλάξουν το καθεστώς και να αυξήσουν τα προνόμιά τους στον ιερό τόπο. 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Russia Today

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης