Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γουατεμάλας έδωσε πράσινο φως χθες για να αρχίσει έρευνα σε βάρος του προέδρου της χώρας Τζίμι Μοράλες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, όμως είναι το Κογκρέσο εκείνο που θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ενδεχόμενη άρση της ασυλίας του και το αν θα προχωρήσει η διεξαγωγή της.

Ο γενικός εισαγγελέας της κεντροαμερικανικής χώρας και μια επιτροπή κατά της διαφθοράς η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ γνωστοποίησαν την 25η Αυγούστου ότι θέλουν να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του Μοράλες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2015. Δύο ημέρες αργότερα, ο Μοράλες ανακήρυξε τον επικεφαλής της επιτροπής που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ persona non grata, ανεπιθύμητο στη χώρα, πριν η απόφασή του ακυρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αρθεί η ασυλία του Μοράλες, να αρχίσει επίσημη έρευνα σε βάρος του και να του απαγγελθούν κατηγορίες απαιτείται η έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας —των δύο τρίτων των μελών, δηλαδή των 105 από τα 158— του Κογκρέσου. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν απίθανο να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι λόγω των συμμαχιών που έχει κάνει το κυβερνών κόμμα FCN-Nación (δεξιά) στο Κογκρέσο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χθες να υποβληθεί στο Κογκρέσο το αίτημα «να αρθεί η ασυλία» του προέδρου και «η διαδικασία να συνεχιστεί όπως προβλέπει ο νόμος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άνχελ Πινιέδα, ο εκπρόσωπος του.

Το κοινοβούλιο πρόκειται να σχηματίσει τώρα μια επιτροπή αρμόδια για να εξετάσει το αίτημα και να κάνει εισήγηση στην ολομέλεια για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η Διεθνής Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG) —μια ειδική αποστολή που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ κι ερευνά υποθέσεις διαφθοράς— και η εισαγγελία είχαν αναφερθεί για πρώτη φορά στην υπόθεση σε βάρος του Μοράλες, έξαλλος ο πρόεδρος κατηγόρησε τον επικεφαλής της Επιτροπής, τον Κολομβιανό Ιβάν Βελάσκες, ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά της χώρας κι απαίτησε την άμεση απέλασή του.

Η απόφασή του ξεσήκωσε πολεμική και ακολουθήθηκε από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, πριν τελικά ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η υπόθεση σηματοδοτεί τη δεύτερη πολιτική κρίση στη Γουατεμάλα μέσα σε δύο χρόνια, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση και κατόπιν τη φυλάκιση το 2015 του τότε προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα, έπειτα από μήνες διαδηλώσεων εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς και φορολογικής απάτης στα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού.

Ο Τζίμι Μοράλες, κωμικός ηθοποιός χωρίς καμιά πολιτική εμπειρία, εξελέγη στην προεδρία υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά και τους «κλέφτες».

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, ο Μοράλες διαβεβαίωσε ότι σέβεται το κράτος του δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. Επέμεινε ότι δεν διέπραξε τίποτε παράνομο όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η CICIG υπό την ηγεσία του Βελάσκες αποτελεί αγκάθι για τον Μοράλες: διεξήγαγε έρευνες για τον γιο και τον αδελφό του και τώρα ζητάει να αρθεί η ασυλία του προκειμένου ο πρόεδρος να δώσει εξηγήσεις για ένα ποσό περίπου 670.000 ευρώ άγνωστης προέλευσης που κατέληξε στα ταμεία της εκστρατείας του.

Πάντως πολιτικοί και αναλυτές στη Γουατεμάλα προεξοφλούν ότι η τρέχουσα ισορροπία πολιτικής ισχύος ευνοεί τον πρόεδρο Μοράλες, καθώς τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του Κογκρέσου κατηγορούνται επίσης για παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης