Του Κώστα Μπετινάκη

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Λευκά κράνη», ήταν η κύρια πηγή των «πληροφοριών», που διέρρευσαν στα δυτικά Μέσα για την καταγγελθείσα «επίθεση με χημικά» στη Συρία, από την κυβέρνηση Άσαντ. Κάτι που έντονα διαψεύσθηκε από την Δαμασκό όσο και από τους Ρώσους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ερωτήθηκε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert «αν εξακολουθεί να ισχύει το πάγωμα της βοήθειας $200 εκατομμυρίων για την ανασυγκρότηση της Συρίας κι αν αυτό σημαίνει ότι σταματούν οι πληρωμές προς τα Λευκά Κράνη». Η απάντηση ήταν αποστομωτική:

«Αναγνωρίζουμε, εκτιμούμε και είμαστε πολύ ευγνώμονες με την εργασία που εξακολουθούν να προσφέρουν τα ”Λευκά Κράνη” σε όφελος της χώρας τους αλλά και εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης και των χωρών της συμμαχίας. Προσφέρουν καταπληκτική εργασία αυτή η αξιόλογη ανεξάρτητη ομάδα».

Όταν πιέσθηκε από τους δημοσιογράφους να απαντήσει στην ερώτηση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης πρόσθεσε: «Απ΄όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω η συνεργασία μας συνεχίζεται και οι λογαριασμοί πληρώνονται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «Λευκά Κράνη» που επίσημα αποκαλούνται «Syria Civil Defense» (Συριακή Άμυνα Πολιτών) ανεξάρτητη δήθεν ΜΚΟ, στην ιστοσελίδα τους δεν κρύβουν ποιοι πληρώνουν τους λογαριασμούς τους: οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας μεταξύ άλλων.

Έτσι είναι προφανές διότι στα δυτικά ΜΜΕ απολαμβάνουν θετική δημοσιότητα. Μεταξύ άλλων – το πλέον παράδοξο- είναι πως έχουν κερδίσει και βραβείο Όσκαρ για ταινία μικρού μήκους το 2017, στην οποία περιγράφονται επιλεγμένες αντικαθεστωτικές δραστηριότητές τους στη Συρία.

Πρόσφατη προσπάθειά τους ωστόσο να κερδίσουν το πιο νεανικό κοινό ήταν η απάντηση που πήραν από τον Roger Waters, ιδρυτή των «Pink Floyd» ο οποίος σε συναυλία στη Βαρκελώνη την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε: «Μου είχε ζητηθεί να παρουσιάσω εδώ κι εκπρόσωπο της ψευτο-οργάνωσης ”Λευκά Κράνη” , που λειτουργεί με μόνο σκοπό να κάνει προπαγάνδα υπέρ των τζιχαντιστών και άλλων τρομοκρατών και αρνήθηκα».

Μιλώντας στη διάρκεια της συναυλίας, και κάτω από συνεχή χειροκροτήματα ο Γουότερς είπε πως «κάποιος του είχε ζητήσει να μιλήσει από την σκηνή για την επίθεση με δήθεν χημικά στη Ντούμα, αλλά ο ίδιος έχει εντελώς αντίθετη άποψη για τα γεγονότα που συνέβησαν και την κατάσταση στη Συρία».

Όπως είπε κατόπιν στους δημοσιογράφους, από το 2016 λαμβάνει email από τα «Λευκά Κράνη» τα οποία και τον είχαν καλέσει να τραγουδήσει σε δείπνο τους που είχε πληρώσει Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος.

Ο Γουότερς είπε ακόμη πως όπως έχει συμπεράνει «η εκστρατεία εναντίον της Συρίας χρηματοδοτείται με στόχο την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ επειδή όταν φύγει από τη μέση, θα ανοίξει ο δρόμος της κλοπής της περιουσίας διαλυμένου κράτους».

«Αν ήταν να ακούσουμε την προπαγάνδα από τα ”Λευκά Κράνη” και άλλους θα ήταν σα να ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις μας να αρχίσουν να ρίχνουν βόμβες στους ανθρώπους στην Συρία», είχε πει.

Κάτι που ωστόσο συνέβη λίγες ώρες αργότερα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης